Navodi o počinjenim ranim zločinima na Kosovu

Sekretar AKR-a, Rrahim Pacolli, zatražio je od premijera Ramusha Haradinaja da razriješi ministra poljoprivrede, Nenada Rikala. Naglasio je da je Nenad Rikalo počinio ratne zločine na Kosovu i da bi zato trebalo da mu se sudi i da bude kažnjen.

Cijela Pacollijeva objava na Facebooku:

Razriješiti ministra poljoprivrede Nenada Rikala. Izjave svjedoka o maltretiranju stanovnika u naselju Dardanija od strane ministra poljoprivrede Nenada Rikala - Tužilaštvo bi trebalo odmah da pokrene.

Iako je prošlo 20 godina, onome ko je počinio ratne zločine trebalo bi da se sudi i da bude kažnjen. Pozivam premijera Ramusha Haradinaja da smjeni Rikala i imenuje novog ministra.

Tužilaštvo i pravosudni organi trebalo bi da istraže ovaj slučaj nepristrasno, bez političkih uticaja.

Kako prenosi portal "Kossev", više medija na albanskom jeziku ovih dana je objavljivalo slične naslove, optužujući ovog ministra za navodna zlostavljanja albanskih civila, a Facebookom je kružila i objava sa pozivom navodnim "žrtvama" da se jave.

Beogradski mediji u međuvremenu su preneli i da je prištinska televizija "Kohavision" izvjestila o navodnim svedočenjima građana iz naselja "Dardanija" u Prištini da ih je aktuelni srpski ministar poljoprivrede tokom rata navodno "mučio, zlostavljao" i da se on navodno "uvijek pojavljivao u vojnoj uniformi i naoružan".

Nenad Rikalo se još uvijek nije zvanično oglasio povodom ovih natpisa.