TRAGEDIJE

Trebalo bi da bude mjesto gdje se nalazi ozdravljenje i spasava se opasnosti od smrti, ali na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova u Prištini se dešava suprotno. Na Klinici za hirurgiju, četiri osobe su umrle u jednom danu; jedna od njih je dijete.

Događaj se desio prošle sedmice, ali sve je bilo pod velom tišine dok mediji nisu objavili. Danas je održan hitan sastanak na kojem je direktor bolničke usluge, Curr Gjocaj, sazvao sastanak načelnika klinika i odlučili su osnovati komisiju koja bi razlotkrila uzroke smrti pacijenata.

Prošlog četvrtka, na Klinici za hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, četiri pacijenta je umrlo istog dana kada su izvršene razne operacije na ovoj klinici.

RTK je osigurala informaciju da je među njima bilo i jedno dijete, dok ima i drugih pacijenata nad kojima je izvršena operacija a čije je zdravstveno stanje pogoršano i nalaze se na intenzivnoj njezi.

Ovaj događaj je uznemirio osoblje Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, tako da je direktor Curr Gjocaj od jutra pa do popodneva u utorak održao brojne sastanke sa direktorima hirurških klinika, anesteziolozima, zvaničnicima centralne apoteke i tehničkim sektorom, nakon čega je oformljeno pet komisija za istraživanje ovih sumnjivih slučajeva i okolnostima pod kojima su se dogodili.

Prema izvorima, Gjocaj je formirao stručnu komisiju iz farmaceutskog sektora - potpuna analiza lijekova i farmaceutskih proizvoda koji su se koristili u slučajevima.

Komisija za tehničke usluge, koja ima zadatak da analizira snabdjevanje medicinskim plinom, uključujući i tehničko stanje čitavog sistema medicinskog gasa.

Komisija za analizu stanja medicinskih uređaja, uključujući servisiranje i opšte stanje medicinskog uređaja.

Komisija sastavljena od stručnih i tehničkih predstavnika, hirurg i klinički farmakolog i toksikolog i komisija za alternativno funkcionisanje oksigenacije sistema.

Također, RTK saznaje da je farmaceutska komisija završila rad i na osnovu izvještaja ne izgleda da postoje sumnje u korištenje anestetika i drugih lijekova.

Druge komisije rade svoj posao, a prema prvim podacima iz tehničkog sektora, proizilazi da ni sa tehničkog aspekta nije bilo problema koji bi sugerisali da se preduzmu hitne mjere. Rezultati i sertifikati od strane operatera ukazuju na visok standard korišćenja.

Ured generalnog direktora Univerzitetsko kliničkog centra Kosova je objavio da kada budu dobili konačne rezultate, izaći će u javnost sa izjavom u vezi sumnjivih slučajeva nekoliko smrti u toku jednog dana.

RTK je pokušao da dobije i porodicu jedne od žrtava ali oni nisu željeli da govore pred kamerama, dok je ured za informisanje Policije Kosova za region Prištine izjavio da još uvijek nemaju nikakvu inicijativu od strane državnog tužioca o ovim slučajevima, dok Tužilaštvo nije izašlo sa ikakvim stavom povodom ovih slučajeva.