Osuđeni za krivična djela

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je danas prihvatila prijedlog Kancelarije za registraciju političkih partija o diskvalifikaciji 85 kandidata za lokalne izbore koji su zakazani za oktobar.

Prema informacijama iz Vrhovnog suda Kosova, svi oni su u posljednje tri godine pravosnažno osuđeni za krivična djela.
Zbog dilema oko osnova za donošenje takvih odluka, CIK je juče odlučio da do današnje sjednice raščiste sva pitanja u vezi s tom preporukom.
I na današnjoj sjednici je bilo neslaganja u vezi sa tom preporukom uz napomene da zakon o izborima nije dovoljno jasan i da sva krivična djela kvalifikuje kao prepreku za učešće na izborima.
Protiv odluke je glasao predstavnik Incijative za Kosovo, dok je predstavnik Samoopredjeljenja u CIK-u bio uzdržan.
Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država zatražile su 8. septembra od CIK da pravosnažno osuđene spriječi da učestvuju na lokalnim izborima.
U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja Kvinte na Kosovu pozdravljena je saradnja i koordinacija Sudskog savjeta Kosova i CIK-a na prvom zvaničnom potvrđivanju kandidata za opštinske izbore uz korišćenje sudskih zapisnika.
"Pozivamo izbornu komisiju da u okviru kosovskih zakona diskvalifikuje kandidate za koje su sudovi potvrdili konačnu presudu u zadnje tri godine. Prvi korak za izbor kredibilnih i odgovornih zvaničnika je da se osigura da svi kandidati ispunjavaju minimalne uslove povjerenja javnosti, kako je predviđeno zakonom", navodi se u saopštenju zemalja "Velike petorke".