Rok od 24 sata za zamjenu

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je jučer razmotrila prijedlog Kancelarije za registraciju političkih partija o diskvalifikaciji ukupno 91 kandidata za predstojeće lokalne izbore i u pet slučajeva političkim strankama ostavila rok od 24 časa da ih zamjene.

Komisija je skinula s lista pet kandidata političkih subjekata koji su se dobrovoljno povukli i dala rok od 24 sata za zamjenu tih kandidata.

CIK je razmotrio preporuku o skidanju s liste 86 kanddiata za lokalne izbore koji su pravosnažno osuđeni za krivična djela.

Zbog dilema oko osnova za donošenje takvih odluka, CIK je odlučio da se do danas, kada će se sjednica nastaviti, raščiste sva pitanja u vezi s tom preporukom.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država zatražile su 8. septembra od CIK da pravosnažno osuđene spriječi da učestvuju na lokalnim izborima.

U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja "Kvinte na Kosovu pozdravljena je saradnja i koordinacija Sudskog savjeta Kosova (SSK) i predsjednice Centralne izborne komisije (CIK) na prvom zvaničnom potvrđivanju kandidata za opštinske izbore uz korišćenje sudskih zapisnika.

"Pozivamo izbornu komisiju da u okviru kosovskih zakona diskvalifikuje kandidate za koje su sudovi potvrdili konačnu presudu u zadnje tri godine. Prvi korak za izbor kredibilnih i odgovornih zvaničnika je da se osigura da svi kandidati ispunjavaju minimalne uslove povjerenja javnosti, kako je predviđeno zakonom", kaže se u saopštenju zemalja "Velike petorke".