Dijalog sa Srbijom nema alternativu

Ramush Haradinaj, koji je jučer zvanično preuzeo dužnost premijera, kaže da dijalog sa Beogradom nema alternativu, ali da prije njegovog nastavka treba održati unutrašnji dijalog na Kosovu, te dodao da treba iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje povjerenja sa kosovskim Srbima, ne samo na jugu, već i na sjeveru.

"Razumije se da dijalog sa Srbijom nema alternativu iako imamo tragičnu historiju, ne možemo poništiti činjenicu da smo susjedi i da to i ostajemo. Zbog toga, dijalog moramo vratiti ljudima, dijalog između naroda a ne samo između političke elite", rekao je Haradinaj za Glas Amerike.

Pod unutrašnjim dijalogom na Kosovu, Haradinaj podrazumijeva razgovor o normalizaciji odnosa sa Beogradom sa civilnim društvom, medijima, opozicijom, sa svima, kako se, naveo je, ne bi dogodilo da "kada predstavnici Kosova predstavljaju Kosovo ne dođu u situaciju da poslije ne mogu da sprovedu ono što je dogovoreno".

"To se desilo u prošlosti i bićemo pažljiviji sa našim daljim koracima i dostignućima", rekao je Haradinaj.

Upitan kakav zapravo uticaj može imati Srpska lista, zahvaljujući čijoj podršci je izglasan njegov kabinet, što kritikuje kosovska opozicija, jer smatra da je vlada sada pod uticajem Beograda, Haradinaj kaže da je "vlada položila zakletvu da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima".

"To je moj odgovor na taj stav, a u isto vrijeme mi moramo iskoristiti svaku priliku da izgradimo povjerenje i sa kosovskim Srbima, na sreću imamo dobru komunikaciju sa drugim zajednicama, ali treba i sa Srbima, ne samo na jugu, već i na sjeveru", rekao je Haradinaj i dodao da su Albanci najstariji narod na Balkanu, autohton, uvijek poštuju drugi identitet, naciju, vjeru.

Albanci, kaže, znaju kako to rade, a i on zna.

"Imamo potrebu za međusobnim povjerenjem i radićemo na tom povjerenju", naveo je premijer.

A na konstataciju da analitičari i opozicija kažu da njegova vlada neće trajati duže od šest mjeseci, Haradinaj kaže da nije bitno koliko će ova vlada biti na vlast, već je bitno da bude u građana.

"Vjerujem da ćemo imati pun mandat i da ćemo raditi tokom čitavog mandata kako bi se na Kosovu dogodilo ono što se od nas i mene očekuje, u ovom trenutku su očekivanja velika i svijestan sam toga, međutim ozbiljno ću pristupiti poslu", rekao je Haradinaj.

Kada je riječ o razgraničenju sa Crnom Gorom, Haradinaj kaže da će potpisani sporazum, koji je Podgorica već ratifikovala, biti korigovan, zato što je, kako je rekao, sadašnja verzija pogrešna.

"Sporazum po meni ima greške, vjerujem da ćemo te greške identifikovati, sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dakle dovešćemo druge stručnjake a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali, i oni će naći istinu, jer sporazum je pogrešan", rekao je Haradinaj.