Primopredaja dužnosti izvršena u zgradi vlade

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj zvanično je preuzeo dužnost predsjednika Vlade Kosova od svog prethodnika Ise Mustafe.

Primopredaja dužnosti je izvršena u zgradi vlade. Prvi sagovornik novog kosovskog premijera, kako je saopšteno iz vlade, biće američki ambasador u Prištini Greg Delawie.

Haradinajeva vlada izabrana je u subotu tesnom većinom sa 61 glasom, tri mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.  Nova vlada ima ukupno 21 ministarstvo.

Čestitke SAD

Ambasada SAD u Prištini čestitala je danas novoizabranom kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju na formiranju vlade i obećala nastavak podrške Kosovu u evropskim integracijama.

"Ambasada SAD pozdravlja konstituciju Skupštine i formiranje vlade, i čestita predsjedniku Skupštine Kadriju Veseliju, premijeru Haradinaju kao i novoizabranim državnim zvaničnicima i ministrima", saopštila je ambasada.

SAD će nastaviti da podržavaju Kosovo na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i jačanje vladavine zakona, poboljšanje ekonomskog razvoja i normalizaciju regionalnih odnosa, dodaje se u saopštenju.

"Nadamo se saradnji sa novom vladom kako bi unapređivali kosovski razvoj za dobrobit svih građana", saopštila je ambasada.

Analitičari: Vlada na staklenim nogama

S druge strane, politički analitičari predviđaju da nova kosovska vlada na čelu sa premijerom Ramushom Haradinajem neće biti dugog vijeka jer je, kako kažu, "na staklem nogama", piše list "Zëri".

Univerzitetski profesor Rahman Paçarizi izjavio je da će vlada biti vrlo krhka i rizikuje da će njen mandat biti veoma kratak. Prema njegovim riječima, upravo pokušaj da ova vlada riješi ključne teme mogle bi biti uzrok propasti vlade.

"Haradinajska vlada će šetati po ivici i to može biti privlačno s jedne strane, ali i opasno", rekao je Paçarizi.

Urednik veb-stranice Aktivpress novosti, Agron Halitaj, kaže da je praksa pokazala da vlada koja nema stabilnu većinu ne može dugo da traje, ali da će njen životni vijek zavisiti od kompromisa koje je voljna da učini na smirivanju srpske zajednice.

Istovremeno, analitičar Haki Abazi se nada da će ipak smoći snagde za donošenje važnih odluka, piše Zëri, navodi se u pres-kliipingu Unmika.

Kosovska opozicija, prije svega Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredjeljenje, protive se izabranoj vladi jer smatraju da će zbog podrške Srpske liste njene odluke biti u "rukama Beograda".

Fotografije primopredaje pogledajte OVDJE.