Opozicija nezadovoljna

Na zahtjev poslanika opozicionih partija jučer je održana vanredna sjednica Skupštine na kojoj je raspravljano o programu izabrane Vlade Ramusha Haradinaja. Sjednica je nakon zahtjeva pojedinih poslanika ubrzo prekinuta.

Opozicija je kritikovala izlaganje Ramusha Haradinaja, koji je rekao da će detaljniji program svoje vlade predstaviti narednih dana. Poslanik Samoopedjeljenja Albin Kurti kritikovao je Vladu Ramusha Haradinaja navodeći da ona ignoriše potrebe građana Kosova.

"Ovo je najslabija poslijeratna vlada. Većina ministara su glavni asistenti i nemaju veze, tri ili četiri su u Prištini i jedni u Beogradu. Koalicija PAN se udružila protiv nas zato što ne poštuju potrebe građana Kosova", rekao je Kurti.

Kritike na račun Vlade uslijedile su i zbog kako navode poslanici opozicije direktnog uticaja Beograda ali i što je Srpskoj listi dodjeljeno Ministarstvo poljoprivrede. Sve ovo dovodi do vraćanja uticaja Beograda na Kosovu, smatraju predstavnici kosovske opozicije.

"Kosovo danas ulazi u mračnu i nejasnu fazu konsolidacije državnosti. Tri mjeseca nakon izbora, institucije su formirane kroz tri metode, kroz sataniziranje poslanika, putem političkog čenkanja i kroz uključivanje Beograda. To je katastrofa za zemlju i  za građane", kazao je Hoti.

Na zahtjev nekoliko poslanika opozicije, predsjednik Skupštine Kadri Veseli prekinuo je sjednicu. Premijer Kosova Ramush Haradinaj prethodno je najavio da poslanici vladajuće koalicije neće prisustvovati današnjoj sjednici.