Associated Press i Reuters

Agencije Reuters i Associated Press prenele su vest da je Kosovo dobilo novu vladu na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem.

Strane agencije ocjenjuju da njega i novu vladu čeka težak zadatak poboljšanja odnosa sa Beogradom.

Britanska agencija Reuters, ističe da je Haradinaj obećao da će održati dijalog sa Beogradom i okončati rasprostranjenu korupciju, te da je poslanicima uoči glasanja poručio da "nema alternative za dijalog sa Srbijom".

Ista agencija navodi da su zvaničnici u Beogradu juče podržali 10 srpskih poslanika koji su obećali da će u parlamentu glasati za Haradinajevu vladu s tim da zauzvrat dobiju tri ministarske funkcije.

Reuters napominje da su opozicioni poslanici kritikovali Haradinaja zbog oslanjanja na glasove srpskih poslanika koji su rekli da će tražiti odobrenje Beograda za svaku odluku koju donesu.

Britanska agencija prenosi i izjavu Avdullaha Hotija iz opozicionog Demokratskog sveza Kosova (LDK) koji je ocjenio da je novi kabinet "katastrofalan" i da je "na nesreću poslije svih ovih godina formiranje kosovskih institucija u potpunosti u rukama Beograda".

"Nova vlada imaće težak zadatak hvatanja u koštac sa stopom nezaposlenosti od 30 odsto i poboljšanjem odnosa sa Srbijom, što je preduslov da susjedi naprave pomak u naporima pridruživanja EU", zaključuje Reuters.

Američka agencija Associated Press je kratko izvjestila o izboru nove vlade na Kosovu i navela da je, tri mjeseca poslije izbora održanih 11. juna.

"Za Haradinaja će biti izazov loša ekonomska situacija, nastavak napetog dijaloga sa susjednom Srbijom i potreba za usvajanjem sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom", ocjenjuje Associated Press.