Mandatar za kosovskog premijera

Mandatar za premijera nove Vlade Kosova Ramush Haradinaj pozvao je mlade da ne odlaze sa Kosova, uz obećanje da će Vlada raditi na poboljšanju situacije u zemlji, javlja Anadolu Agency.

Haradinaj je to izjavio prilikom posjete Kancelariji mladih Evropljana Kosova gdje je potpisao izjavu da će se angažovati na osnaživanju mladih ljudi, pružajući im bezrezervnu podršku za pridruživanje relevantnim međunarodnim organizacijama mladih, kao i angažman za ekonomski razvoj i razvoj razvojnih programa za nova radna mjesta za novu generaciju.

Budući premijer Kosova, koji je juče i zvanično dobio mandat za premijera od predsjednika Kosova Hashima Thaçija, kazao je da još uvijek nema potpunu listu sa imenima ministara od strane koalicionih partnera.

“Tradicija je, ja sam tako radio i 2004, kada se poziva sjednica da se preda i program. Vladin program će, međutim, kasnije biti objavljen, ali ću predstaviti ciljeve i kabinet. Još nemam sva imena”, kazao je Haradinaj.

Budući kosovski premijer je komentarišući ponovne gužve na autobuskoj stanici u Prištini posljednjih dana i moguć početak ponovnog masovnijeg odlaska mladih iz zemlje, apelovao na mlade da vrate nadu u ovu zemlju, jer samo ovdje najviše vrijede njihovi životi.

“Obećanje je javno, obećanje da će se vlada mobilisati da se rješenje za život, rješenje koje naši mladi idu da traže u druge zemlje, stvori ovdje. Bićemo otvoreni za njih, posjetićemo ih tamo, komunicirati i pozvaću ih da zajednički razgovaramo o stvaranju rješenja u zemlji”, kazao je Haradinaj.