Gužve na stanici u Prištini

“Znam da nema azila za Kosovare, ne podržavam ga, ali ne mogu da ga zadržim”, kaže otac 24-godišnjaka koji odlazi sa Kosova

Glavna autobuska stanica u Prištini navečer je prepuna građana. Neki od njih putuju, neki prate svoju rodbinu, ali većina dođe da vidi šta se dešava, nakon što su u medijima čuli da je sa Kosova krenuo novi talas masovnog ilegalnog odlaska u zemlje Evrope unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija Kosova je, u utorak, nakon pisanja medija o novom masovnom odlasku Kosovara, saopštila kako to nije tačno i da nema potvrdu od ijedne zemlje EU-a da je povećan broj tražilaca azila sa Kosova.

Ipak, scena koju su novinari AA zatekli na autobuskoj stanici sredinom sedmice ukazuje na to da odlazaka itekako ima.

Veliko je interesovanje i traži se karta više za samo tri autobusa, koja u večernjim satima imaju redovne linije na relaciji Priština - Beograd. Vozač autobusa kaže da je posljednja dva-tri dana u Prištini velika gužva na stanici, ali da njegova firma ima svoje redovne putnike na relaciji do Beograda.

Desetine okupljenih uglavnom su došli iz radoznalosti da, kako kažu, vide šta se dešava. Poneko uzvikuje i “dole Vlada”, dok većina aplaudira autobusu.

Jedan od mladića koji je ulazio u autobus kaže da putuje do Beograda, a poslije, gdje bude mogao.

Na pitanje novinara Anadolu Agency, zašto odlazi sa Kosova, odgovorio je pitanjem: “Šta da radim ovdje na Kosovu? Za 200 eura da radim?”

Izet Mehmeti, 29-godišnji mladić iz opštine Glogovac, odlučio je da ode sa Kosova zato što je bez posla.

“Ja večeras krećem na put prema Srbiji, Mađarskoj i dalje u Austriju, Njemačku ili negdje drugdje, za neku bolju sreću. Odlučio sam se zato što ne radim ovdje na Kosovu, nemam platu, ni socijalu, ništa”, kaže Mehmeti.