Lider pobjedničke koalicije PAN

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi dao je mandat za sastav vlade lideru pobjedničke koalicije PAN i predsjedniku Alijanse za budućnost Kosova Ramushu Haradinaju.

Izbori na Kosovu održani su 11. juna i na njima je pobijedila koalicija PAN ali im pobjeda nije bila dovoljna za samostalno formiranje vlasti.
Prije par dana podršku za fomiranje Vlade dala im je stranka Behgjeta Pacollija, Alijansa za novo Kosovo.
Ranije danas sa 62 glasa "za" i 52 "protiv" lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je izabran za predsjednika Skupštine Kosova. U međuvremenu, predsjednik Kosova Hashim Thaçi je dodjelio mandat Ramushu Haradinaju da sastavi novu vladu, na osnovu prijedloga pobjedničke koalicije PAN.
Izbor vlade očekuje se u subotu.
Za tri potpredsjednika Skupštine iz redova albanske zajednice izabrani su Xhavit Haliti iz Demokratske partije Kosova, Kujtim Shalja iz Demokratskog saveza Kosova, Aida Durguti iz pokreta Samoopredjeljenje.
Za potpredsjednika Skupštine iz redova srpske zajednice izabran je Slavko Simić, a iz redova ostalih zajednica Mufera Sinik.
Izborom predsjednika i pet potpredsjednika Skupština se smatra konstituisanom.
Iz Brisela je pozdravljen izbor predsjednika Skupštine Kosova.
"Ovo je prvi korak u uspostavi institucija nakon izbora u junu. EU poziva novu parlamentarnu većinu da što prije formira novu vladu kako bi se sprovele neophodne reforme, potrebne Kosovu zbog napretka u procesu pridruživanja EU", izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.
U trenutku kada je Kadri Veseli prešao na stolicu predsjednika Skupštine, salu su napustili poslanici iz redova pokreta Samoopredjeljenje i iz Demokratskog saveza Kosova. Tim činom su bojkotovali njegovo prvo obraćanje u svojstvu predsjednika Skupštine.
Veseli je, pak, pozvao na saradnju svih partija.
"Političke razlike ne mogu da opravdaju blokadu u zemlji. Izabrani smo da riješimo probleme građana, a ne da ih još više stvaramo", kazao je Veseli.
Kadri Veseli je istakao da se Kosovo mora orjentisati unutrašnjem ojačavanju, rješavanju državnih pitanja kao što je problem demarkacije sa Crnom Gorom, te razvoju ekonomske agende.
Veseli je pozvao na jedinstvo, imajući u vidu pet glavnih pitanja kao što su reforme za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, reforme zdravstvenog i obrazovanog sistema, jedinstven stav po pitanju Oružanih snaga, dobijanje vizne liberalizacije i euroatlantske integracije, kao i dijalog sa Srbijom.
Iz Srpske liste su naveli da su podržali izbor skupštinskih organa, te da će odluka o podršci Haradinaja za premijera biti donijeta nakon konsultacija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom za Kosovo Markom Đurićem. Još nije poznato kad će se te konsultacije održati.
"Ono što želim da poručim svim građanima, a posebno Srbima i nealbancima, je to da mi ćemo se i dalje bespoštedno boriti za unapređenje njihovog položaja na ovim prostorima i ovi politički potezi govore o tome", kazao je Igor Simić ispred Srpske liste.
Mediji na Kosovu prenose da je Srpska lista, nakon jučerašnjih razgovora sa pobjedničkom koalicijom koja će pokušati da formira vladu na čelu sa Ramushom Haradinajem, pored Ministarstva za administraciju lokalne samouprave i Ministarstva za povratak, izdejstvovala i Ministarstvo poljoprivrede.
Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj nakon konstitutivne sjednice je kazao da sa Srbima treba da se sarađuje i da će, što se više kosovski Srbi integrišu u institucije, to biti manji uticaj Beograda nad njima.
"Mi smo zainteresovani da sa Srbijom imamo dobre i normalne odnose i odlučni smo da dijalog dovedemo u drugu fazu koja će se završiti recipročnim priznanjem... Srpski poslanici Skupštine Kosova mogu da posjete Beograd, ne govorim u njihovo ime već u svoje. Ali, stavovi koji se donose ovdje biće u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", kazao je Hodžaj.
Koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosovo i Inicijativa) je nakon više od mjesec dana od kako je počela konstitutivna sjednica Skupštine, konačno predložila kandidata za predsjednika Skupštine Kosova – Kadriju Veselija, lidera Demokratske partije koji je i u prošlom sazivu bio na toj poziciji. Njegov izbor omogućila je partija Behgjeta Pacollija, Alijansa novo Kosovo.
Konstitutivna sjednica u Skupštini Kosova koja je trebalo da počne danas prijepodne počela je tek oko 14 časova.
Razlog tome je što se sednici zakazanoj u 11 časova ponovo nisu odazvali poslanici pobjedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa), dok su poslanici partije Behgjeta Pacolija, koja se pridružila ovoj koaliciji i omogućila joj većinu, bili u sali.
Ostali poslanici osudili su ovakvo ponašanje PAN-a navodeći da se radi o trgovini institucija u posljednjem trenutku.
"Loše je po zemlju što se zbog niskih trgovina mora i dalje odlagati konstitutivna sjednica Skupštine", kazao je Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova.
"Loše jer je postignuta jedna koalicija s niskom trgovinom, krijumčarenjem poslanika, a što je najgore, koalicija je postignuta uz saglasnost Beograda", dodao je Hoti.
Albulena Haxhiu iz pokreta Samoopredjeljenje kazala je da se, i pored sedmog pokušaja da se Skupština konstituiše na zahtjev samog PAN-a, to se nije desilo jer "djeluje da još uvijek nisu uspjeli da utvrde pazar".
"Glavni su odgovorni za situaciju što zemlja još uvijek nema nove institucije. Zabrinjavajuće je to što ti ljudi, zbog ličnih, privatnih, porodičnih interesa i dalje trguju sa institucijama države", kazala je ona.
Iz Pacolijeve partije, koja se pridružila PAN-u, nisu znali zašto se poslanici PAN-a nisu pojavili.
Inače, Korab Sejdiu, jedan od četiri poslanika partije Behgjeta Pacollija iz Alijanse novo Kosovo, podnio je ostavku sa mjesta potpredsjednika te partije, kao i sa svih dužnosti te partije. Njegov odlazak ostavio je Pacolijevu partiju sa tri poslanika.
Sejdiju je bio oštar protivnik koalicije PAN (Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative) kojoj se Pacolli pridružio ove nedjelje.
"Ostaću vjeran svojim riječima koje sam iznio pred izbornim tijelom i na konstitutivnoj sjednici glasaću i protiv izbora predsjednika Skupštine i protiv Vlade", saopštio je Sejdiu na Facebooku.
"Jedna vlada sa albanskom manjinom koja se uslovljava od Srpske liste je u suprotnosti sa državnim interesima jer je talac beogradskog režima", dodao je on.
PAN zajedno sa poslanicima manjina broji 59 poslanika, plus njih troje iz Pacollijeve partije. Za izglasavanje predsjednika Skupštine i nove vlade potreban je 61 glas.