Politički analitičar iz Prištine

Ismail Hasani, politički analitičar iz Prištine, za ‘Zašto?’ razmatra mogući razvoj događaja nakon potpisivanja sporazuma o formiranju nove kosovske vlade između partije bogatog biznismena i političara Behgjeta Pacollija i koalicije PAN čiji bi lider Ramush Haradinaj trebao biti novi premijer.

Poteškoće
Dogovor Behgjeta Pacollija sa koalicijom PAN znači samo jos jednom totalnu nezrelost političkog vođstva na Kosovu jer nije se trebalo čekati tri mjeseci pa najzad doći do jednog dogovora sa političkim partijama i strankama koje tri mjeseca nikako nisu mogle da dostignu brojeve da počnu da formiraju institucije.

U tom smislu mislim da bez obzira na brojke koje će se stvoriti i nakon ovog dogovora formiranje institucija na Kosovu, konstituisanje parlamenta možda će ići sa nekim poteškoćama ali ipak to će se pravazići.

Problem je formiranje vlade.

Izbori
Sa ovim ustupcima koje je PAN učinio političkoj partiji Behgjeta Pacollija ja ne vidim nikakvu ozbiljnost ovde i sklon sam da vidim kratkotrajno rješenje.

To znači da Kosovo mora ponovo, u skorije vrijeme, ići na izvanredne izbore.

Ministar
Ja mislim da politička partija i sama ličnost Behgjeta Pacollija nemaju tolikog značaja u političkoj sceni Kosova jer prije je bio izvan parlamenta, a sad ima četiti poslanika u Parlamentu Kosova.

Možda će on pokušati da zauzme mjesto ministra vanjskih poslova, posao koji je on do sad i pretendirao da je radio neformalno.

Reformatiranje
Međutim ne vidim neke značajne promjene koje će se desiti ako bude uopšte konstituisana kosovska vlada jer vidim tu određene poteškoće ne samo kod pojedinih resora koje će biti možda teško pokriti sa ljudima već vidim i poteškoće oko načina formiranja same vlade na čelu sa Haradinajem.

Ako ne do kraja godine, najdalje što će moći da preživi ova vlada je početak nove godine.

Neizbježni su izvanredni izbori i onda postoji mogućnost, postoji nada da će se izvršiti jedna nova reformatizacija političkih partija, profiliranje političkih partija ili stvaranje nekih možda prirodnijih alijansi koje će izaći na izvanredne izbore i stvarno promjeniti nešto na bolje u političkom životu na Kosovu.