Pacolli dobar biznismen, dobar i političar

Behgjet Pacolli je okončao politički zastoj na Kosovu. Njegova partija, Alijansa novo Kosovo (AKR), u ponedeljak uveče pridružila se pobjedničkoj koaliciji PAN, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Time će se omogućiti okončanje konstituisanja Skupštine Kosova i izbor nove vlade Kosova.

Četiri poslanika iz Pacollijeve partije podržaće najvjerovatnije kandidata PAN-a za predsjednika Skupštine Kadrija Veselija, a potom i Ramusha Haradinaja za premijera Kosova, za šta je potreban 61 glas.
Za uzvrat, Pacolli će dobiti poziciju prvog zamjenika premijera, pet ministarstva, među kojima je Ministarstvo spoljnih te unutrašnjih poslova, zatim ministarstva diplomatije, ekonomskog razvoja, trgovine i industrije.
Takođe, Pacolli se nada izboru za predsjednika Kosova po isteku mandata Hashima Thaçija, a uz podršku partija iz koalicije PAN.
Izbor predsjednika Skupštine i nove vlade takođe zavisi od glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, uključujući devet poslanika iz Srpske liste, a koji su inače do sada izrazili podršku koaliciji PAN.
Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli ocijenio je da je sporazum sa Pacollijem u korist građana Kosova i u korist perspektive, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta za mlade.
Formiranje institucija sada je pitanje dana, dodao je Veseli.
Pacolli je istakao da je interes ovog sporazuma izlaz iz institucionalne krize, dok je Ramush Haradinaj istakao da će ovaj sporazum omogućiti Kosovu da se suoči sa izazovima.
"Čestitam građanima Kosova, svima onima koji žive na Kosovu, čestitam svim Albancima gdje god da su, zato što će Kosovo konačno imati institucije", naveo je Haradinaj.
Pacolli je prije pridruživanju PAN-u napustio predizbornu koaliciju Demokratskog saveza Kosova i Alternative.
Kosovski analitičar Ramush Tahiri u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da Pacolli, osim što je dobar biznismen, dobar je i političar jer "zna da poveća svoj rezultat".
"On je dobio više ministarskih mjesta nego što je dobila sama Demokratska partija koja ima desetak puta više poslanika od Pacoljijeve stranke. Međutim, to je politika i to su interesi u politici. Za Kosovo je važno da je prekinuta institucionalna i politička kriza, te da sada postoje brojevi za izbor predsjedništva Skupštine i nove Vlade na čelu sa Ramushem Haradinajem", kazao je Tahiri.
Poslanik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, inače kandidat ove partije za premijera, kazao je da nakon jučerašnjeg sporazuma, da je konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade u rukama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, aludirajući na to da će ono zavisiti od glasova poslanika iz Srpske liste iza koje stoji Beograd.
Analitičar Tahiri navodi da budućnost vlade zavisi od pozicije partija na vlasti po ključnim pitanjima kao što su demarkacija sa Crnom Gorom, Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom, dijalog za Beogradom, ekonomske reforme i borba protiv korupcije i kriminala.
"Dobro je da (vlada) zavisi od Srpske liste i dobro je da zavisi od bilo koje grupacije, zato što će ova vlada imati samo 62 poslanika. Na Pacollijevo poslaničko mjesto doćiće poslanik iz Demokratskog saveza Kosova, s obzirom da su oni bili u predizbornoj koaliciji. Buduća vlada će morati da usaglašava bilo koju odluku ili bilo koji zakon koji se bude našao pred poslanicima", navodi Tahiri.
"Srpska lista, iako ima devet poslanika, ima manje ministarstava od Pacollijeve stranke. Izgleda da ova lista računa na dugoročne procese, da se formira vlada i da ona bude faktor, a vjerovatno će kasnije uslovljavati vladu za konkretne odluke", ističe Ramush Tahiri.
Konstituisanje Skupštine počelo je 3. avgusta i nije se završilo jer pobjednička koalicija nije imala dovoljan broj glasova za izbor njihovog kandidata za predsjednika Skupštine, kao ni za novu vladu.