Otvoren put formiranja novin institucija

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između koalicije PAN i Alijanse za novo Kosovo Behgjeta Pacollija otvoren je put formiranja novih institucija Kosova na koje se čeka skoro tri mjeseca, ali je izazvan i potres na kosovskoj političkoj sceni. Analitičari smatraju da će sporazumom o saradnji biti prekinuta teška institucionalna kriza na Kosovu, ali da je neizvjesno koliko će buduća Vlada Kosova biti stabilna.

Sporazum o saradnji između Ramusha Haradinaja i Behgjeta Pacollija obezbjeđena su 63 glasa potrebna za izbor Kadrija Veselija za predsednika parlamenta i Ramusha Haradinaja za premijera Kosova, čime će biti prekinuta tromjesečna politička kriza na Kosovu.

"Ovo je dostojanstvena koalicija, ne koalicija nasilja, pljačke, kriminala nego koalicija koji je sada neophodna Kosovu. Tražim da građani to podrže. Kada sam video program LDK video sam i ljude sa kojima ću ja da radim u budućnosti, tako da nemam nikakvu dilemu. Nisu to isti ljudi, već oni koji garantuju  iskren, efektivan i dostojanstven posao", rekao je Behgjet Pacolli, predsjednik Alijanse za novo Kosovo.

Sporazum o saradnji izazvao je burne reakcije političke scene na Kosovu. Predsjednik Demokratskog saveza Kosova i doskorašnji Pacollijev koalicioni partner Isa Mustafa rekao je da ovaj sporazum posljedica velikog svakodnevnog pritiska PAN koalicije.

"Ono što je jasno iz ove koalicije je da niko nije pobjedio. Kosovo je najviše izgubilo od ovog dogovora koji će se neizbježno srušiti, a za šest mjeseci će biti održani novi izbori", napisao je Mustafa na svom Facebook profilu.

Lider Saoopredjeljenja Albin Kurti smatra da nakon sporazuma koalicije PAN i Alijanse za novo Kosovo formiranje kosovskih institucija sada zavisi od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

"Poslije ovog sporazuma, konstituisanje skupštine i formiranje vlade ostavljeno je Vučićevoj ruci. Država nije stolica. Država ima stolicu. Ali ima i stolica bez države, stolica na štetu države. Vlast koja zavisi od Srbije ubija nezavisnost države", napisao je Kurti na Facebook profilu.

Iz Srpske liste kažu da se potpisivanjem sporazuma kreće ka deblokiranju institucija, što je dobro za građane. Srpska lista je i dalje otvorena za razgovore, kao i da će prije bilo kakvih dogovora konsultovati Vladu Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

Sporazum između ova dva politička subjekta odnosi se samo na početak formiranja institucija, odnosno na Predsjedništvo i Skupštinu Kosova, smatra politikolog Stefan Filipović.

 "Ovaj politički sporazum predstavlja najači osnov za formiranje institucija ali ne treba davati sigurne prognoze. Ja nisam siguran za dalje. Kadri Veseli će sigurno biti izabran za predsjednika skupštine i da će početi malo normalnije da funkcionišu predstavničke institucije. Međutim izvršna vlast, s obzirom da su sporazumom nabrojana ministarstva koja će Pacollijeva stranka da dobije. To su veoma ozbilja ministarstva od kojih PDK treba da se okrene i tu se postavlja pitanje kako će dalje biti", rekao je Filipović.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baralliu kaže da će ovim sporazumom biti prekinuta kriza na Kosovu ali da je pitanje koliko će buduća Vlada Kosova biti stabilna.

"Imamo znači 15 političkih subjekata koji će tražiti svoj zalogaj. Tako da ne očekujem da će biti stabilna vlada. Ovaj sporazum imaće dalekosežne posljedice za koaliciju PAN zato šro je jako skup sporazum u smislu traženja ministarstva od strane Pacollija. Tako da će ostati veoma mali zalogaj za članove koalicije PAN. Vidjećemo kako će taj mozaik izledati ali po svemu sudeći biće dosta različit“, rekao je Baralliu.

Očekuje se da se u toku ove nedjelje konstituiše skupština a nakon toga mandatar, u ovom slučaju Ramush Haradinaj, imaće rok od 15 dana da formira vladu. Pacollijeva odluka će , kako prenose mediji, vjerovatno zbiližiti LDK Ise Mustafe i Samoopredjeljenje Albina Kurtija.

Milica Živić, RTK2