Izvještaj o ekstremizmu i radikalizmu

Broj građana koji su sa Kosova otišli da ratuju u Siriji i Iraku je u posljednjih nekoliko mjeseci znatno opao, rečeno je prilikom predstavljanja Izvještaja o ekstremizmu i radikalizmu na Kosovu.

Rezultati istraživanja ekstremizma i radikalizma na Kosovu ukazuju na to da je odlazak građana Kosova na strana ratišta počeo nakon 99. godine. Urednik portala “Govori sada” Bekim Jashari, naglašava da su ekstremizam i radikalizam na Kosovo došli zajedno sa sumnjivim nevladinim organizacijama sa bliskog istoka, koje su počele da promovišu ove pojave i finansiraju odlazak građana s Kosova na ratišta.

"90-tih godina, Islamska zajednica Kosova je uspješno negovala duh Islama i čuvala propovedanje po hanefijskim principima, dok su druga učenja bila nepoznata građanima Kosova. Oni nisu znali za frakcije i političke pokrete u arapskom svijetu. Nije se znalo za Šiite, Sunite, i pokrete koji djeluju politički pod okriljem islama kao Hamas i muslimansko bratstvo”, rekao je Bekim Jashari.

Shemsi Jashari iz NVO “Demokratija počinje ovdje” ističe da se protiv ekstremizma mora boriti sistematski.

“Kao prvo, potrebno je da se identifikuje trenutna situacija i otkriju vjerske aktivnosti koje razvijaju oni koji nisu kompetentni da se bave vjerskim pitanjima. Oni koji nemaju odgovarajuću akademsku pripremu i ne priznaju institucije, kao što je Islamska zajednica Kosova. Državne institucije treba da ojačaju zakon koji nadgleda finansiranje organizacija koje se se kriju pod imenom NVO jer se one lako registruju i do sada je Kosovo imalo poteškoće u nadgledanju istih a koje su vršile negativan uticaj”, kazao je Shemsi Jashari.

Iz policije tvrde da je broj onih koji su otišli na strana ratišta smanjen, što je rezultat uključivanja svih segmenata društva.

“Broj se značajno smanjio. Zahvaljujući angažovanju društva, medija, vjerskih ustanova i bezbjednosnih institucija, ali i međunarodnog faktora koji nas je kontinuirano podržavao u ovoj oblasti”, naglasio je Blerim Rama iz odjeljenja za borbu protiv terorizma policije Kosova.

U Izvještaju o ekstremizmu i radikalizmu na Kosovu navodi se da građani smatraju da na Kosovu ne postoji islamofobija i tu riječ smatraju kontraverznom. Ne povezuju terorizam sa religijom, jer ona promoviše mir i ljubav.

Kristina Petrović, RTK2