Poslanik pokreta

Poslanik pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti kritikovao je sporazum Behgjeta Pacollija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih kosovskih institucija zavisiti od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nakon sporazuma prošle večeri, konstituisanje Skupštine Kosova i formiranje nove vlade ostali su u rukama Vučića", napisao je Albin Kurti na svom Facebook nalogu.

Navodi da će lokalni izbori 22. oktobra biti novi referendum na Kosovu, nakon 26 godina.

"Država nije stolica. Država ima stolicu. Ali, tu su i stolice bez države, stolice na štetu države. Zavisna moć Srbije usmrtiće nezavisnost zemlje", navodi Kurti, tvrdeći da će lokalni izbori 22. oktobra biti novi referendum na Kosovu, nakon 26 godina.

Ocjenio je da je izlazom Alijanse za novo Kosovo iz predizborne koalicije sa Demokrartskim savezom, propuštena još jedna šansa koalicije VLAN, formirane nakon izbora 2014. godine.

Smatra da je najveću grešku napravio Demokratski savez Kosova, zbog pasivnosti u okupljanju stranaka mimo takozvane ratne koalicije PAN, nakon izbora 11. juna.

Predsjednici stranaka koalicije "PAN", Kadri Veseli, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj postpisali su sinoć sporazum o saradnji sa predsjednikom Alijanse novo Kosovo Behgjetom Pacollijem.

Sporazum je potpisan nakon što je Pacolli prethodno odlučio da napusti koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, sa kojim je nastupio na izborima 11. juna.

Sporazumom se otvara prostor za deblokadu formiranja centralnih kosovskih institucija - skupštine i vlade.