Dobio ponudu koja se ne odbija

Odluka Behgjeta Pacollija, lidera Alijanse za novo Kosovo, da se prikloni velikoj, tzv. ratnoj PAN koaliciji zbog, kako pišu mediji na Kosovu ponude koja se ne odbija, izazvala je potres na kosovskoj političkoj tako što je još više zbližila LDK Ise Mustafe i Samoopredjeljenje Albina Kurtija i istovremeno pokolebala Spsku listi u odluci da podrži veliku koaliciju zbog iznevjerenih obećanja.

Dnevnik Lajmi, naime, piše da je entuzijazam u velikoj koaliciji opao samo nekoliko sati nakon potpisivanja koalicionog sporazuma sa Pacollijem u njegovoj kući u Hajvaliji.

Pozivajući se na svoje izvore, list piše da Srpska lista odustaje od podrške vladi Ramusha Haradinaja jer su, kako se navodi, u preliminarnim pregovorima obećano da će dobiti Ministarstvo poljoprivrede, a taj resor je sada pripao Pacolliju.

Navodi se i da će Srpska lista, u kojoj prevladava stav da napuste koaliciju, konačnu odluku doneti nakon konsultacija sa Beogradom.

Albin Kurti je tim povodom na svom Facebook profilu napisao da sada formiranje kosovskih institucija "zavisi od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića".

Prema sporazumu velike, tzv. ratne koalicije i Alijanse za novo Kosovo, Pacolli će dobiti pet ministarstava u novoj vladi, a on lično je dobio uvjeravanja da će biti izabran za predsjednika Kosova, nakon što Thaçi završi mandat 2021. godine, piše portal Koha.net.

Zëri podsjeća na sve kritike koje je Pacolli izrekao u predizbornoj kampanji na račun lidera velike, tzv. ratne koalicije i konstatuje da je sve to lider Alijanse za novo Kosovo juče zaboravio potpisivanjem sporazuma.

Prištinska Epoka e Re je pozdravila odluku Pacollija da napusti koaliciju sa kojom je nastupio na izborima, a koja je okupljenja oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Prema kosovskim medijima, Pacolli, inače najbogatiji Albanac, će dobiti Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Pacolli je svoj "prelet" objasnio rekavši da je "taj napor" učinio kako bi se izbjegla dalja politička kriza u koju je Priština došla nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih još 11. juna.

"Procesi kroz koje prolazi Kosovo zahtjevaju odgovornost i ja sam odlučio da to prihvatim", rekao je lider Alijanse za novo Kosovo.

Mustafa je rekao da je ovaj sprazum posljedica velikog svakodnevnog pritiska PAN koalicije.

- Ono što je jasno iz ove koalicije je da niko nije pobjedio - napisao je Mustafa na Facebook, dodajući da je Kosovo najviše izgubilo od ovog dogovora koji će se neizbježno srušiti, a za šest mjeseci će biti održani novi izbori", naveo je Mustafa.

Istovremeno, Koha smatra da odluka Pacollija da podrži vladu Ramusha Haradinaja neće spriječiti predstavnike LDK, Alternative i Samoopredjeljenja da nastave pregovore o koaliciji.

Avdullah Hoti, kandidat LDK za premijera, izjavio je da LDK planira da pojača napore i još češće se sastaje sa pripadnicima Samoopredjeljenja u pokušaju da se dogovore o zajedničkoj platformi za formiranje novih kosovskih institucija.

Član Samoopredjeljenja Dardan Sejdiu je pozdravio odluku LDK o intenziviranju pregovora o zajedničkoj platformi, istakavši da Kosovu "ne treba vlada zasnovana na brojevima, već ona koja će se fokusirati na programsku platformu".