Postojeća koalicija okupljena oko PDK proširena

Sporazum o saradnji između Demokratske partije Kosova (PDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Inicijative za Kosovo i Alijanse novo Kosovo (AKR), potpisan jučer u Ajvaliji kraj Prištine čime je otvoren put za konstituisanje Skupštine i Vlade Kosova.

Time je postojeća koalicija okupljena oko PDK proširena, i obezbjeđena su 63 glasa potrebna za izbor Kadrija Veselija za predsjednika parlamenta i Ramusha Haradinaja za premijera Kosova.

Sporazum su potpisali predsjednik PDK Kadri Veseli, predsjednik AAK Ramush Haradinaj, lider Incijative za Kosovo Fatmir Limaj i predsjednik AKR Behxhet Pacolli.

Poslije potpisivanja, Pacolli je izjavio novinarima da je zadovoljan postignutim sporazumom i da očekuje da predstavnici njegove stranke u Vladi imaju prostora da ostvaruju program stranke.

"Nas očekuje mnogo posla. Vjerujem da ćemo ih ostvariti", rekao je Pacolli u čijoj vili u Ajvaliji je sporazum i potpisan.

Predsjednik PDK-a Kadri Veseli obećao je građanima da će se raditi za njihovo dobro, i da je samo pitanje dana kada će se formirati vlada na čelu sa Ramushem Haradinajem.

“Ovo je Sporazum za građane Kosovam za našu zapadnu orijentaciju, perspektivu zapošljenja za mlade i poboljšanja života za naše građane”.

Predsjednik AAK Ramush Haradinaj je istakao da potpisivanjem Sporazuma između koalicije PAN i AKR Kosovo ulazi u fazu formiranja institucija.

"Ovo ujedinjenje omogućava Kosovu neophodnu inicijativu. Pred nama nije je nimalo lak period, svestan sam togam ali zajedno ćemo ići do kraja. Konačno, Kosovo je krenulo”, rekao je Haradinaj, koji se zahvalio Behxhetu Pacolliju što se pridružio PAN-u.

Očekuje se da će se sklapanjem novog koalicionog sporazuma okončati tromjesečna blokada kosovskih institucija, jer novi koalicioni partneri mogu da obezbjede natpolovičnu većinu u parlamentu koji ima 120 poslaničkih mjesta.

Pacolli je ranije jučer potvrdio da je zvanično prekinuo koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova (LDK), odlazećeg premijera Ise Mustafe.

Konstitutivna sjednica počela je 3. avgusta.

Međutim, koalicija oko PDK bojkotovala je tu sjednicu zbog toga što predsjedavajući Adem Mikullovci mimo uobičajene prakse zakazuje sjednice bez prethodnog dogovora sa predstavnicima svih poslaničkih grupa.

Konstitutivna sjednica ni naredih puta nije održana, zakođe zbog nedostatka kvoruma, jer su, pored PDK, sjednicu bojkotovali i četiri poslanika Alijanse novo Kosovo i poslanica Demokratskog saveza Kosova Teuta Rugova.