Kako smanjiti nasilje u školama?

Više od 300 intervencija pripadnika kosovske policije je zabilježeno u obrazovnim institucijama na Kosovu u prvoj polovini 2017. godine. Policijski službenici u izjavi za Radio Kosova rekli da su ovi incidenti učenika uglavnom evidentirani oko školskih objekata, a mali broj unutar njih.

Više od 300 slučajeva konflikta među učenicima u školama na nivou preduniverzitetskog obrazovanja je prijavljeno Policiji Kosova u prvoj polovini 2017. Prema policiji, slučajevi su uglavnom lakše povrede ili narušavanja javnog spokoja.

Međutim, prema riječima psihologa, kako bi se izbjegli takvi sukobi između učenika, svaka škola bi trebala imati svojeg pedagoga i psihologa. Policijski zvaničnici su rekli da su ovi učenički incidenti evidentirani uglavnom oko školskih objekata, a mali broj u njima.

Portparol policije Baki Kelani izjavio je da su intervencije uglavnom povezane sa lakšim slučajevima.

"Slučajevi ove prirode uglavnom se odnose na narušavanja javnog spokoja, uz blage ili teške tjelesne ozljede, uz posjedovanje opasnih materijala i, u nekim slučajevima, oštećenje imovine, krađe i uglavnom lakše prirode" , rekla je Kelani.

Prema njegovim rečima, pripadnici policije, u okviru svog planiranja sa jedinicama policije u zajednici, kao i službenicima patrole, stalno posjećuju škole.

S druge strane, psiholog Ariana Shala, kaže da takvo ponašanje učenika može ostaviti kratke i dugoročne posljedice na učenika. Kako bi izbjegli ove pojave, Shala je rekla da je psiholog u školi od velike važnosti.

"To znači da ne samo djeca koja su uznemirena u ovom slučaju, nego i ona koja maltretiraju trebaju savjet i potrebna im je podrška. Svakako je uloga psihologa dobrodošla i, u ovom slučaju svaka škola mora imati svojeg psihologa, bilo samo za identifikaciju slučaja kojeg treba riješiti", rekla je Shala.

Međutim, pored izvještaja o uznemiravanju ili malih konflikata učenika koji su se desili u posljednjih nekoliko godina u školskim ustanovama ili u okolini, od 2014. godine na Kosovu nije prijavljen slučaj ubistava u preduniverzitetskim institucijama.