Svako vuče na svoju stranu

Za nedjelju dana biće tri mjeseca od kako su održani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu a još uvijek nije konstituisan parlament. Posljednja sjednica skupštine završena je bez rezultata a u javnosti se spekuliše o mogućoj saradnji između Ise Mustafe i Albina Kurtija. Analitičari su podjeljenog mišljenja o tome da bi do saradnje Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja moglo da dođe.

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, približavaju stavove o saradnji po pitanju deblokade kosovskih institucija i prevazilaženju političke krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. juna. Iako se spekuliše o saradnji ove dvije partije, za političkog analitičara Artana Muhaxhirija to izgleda nemoguće, s obzirom da je Mustafa posljednjim izjavama napadao ovu političku stranku.

"Demokratski savez Kosova i Samoopredjeljenje su bili u nekim čudnim pozicijama, na jednoj strani su imali potreban broj glasova kako bi došli na vlast a sa druge strane nisu imali ni volju ni interes. Posljednje izjave Ise Mustafe upućene Samopredjeljenju i prethodni konflikti između ove dvije stranke, dok je Mustafa bio sa PDK, onemugućuju koaliciju između ove dvije stranke”, kaže Artan Muhaxhiri.

Analitičar Ramush Tahiri smatra suprotno. On vjeruje da će uprkos Mustafinim optužbama protiv Samopredjeljenja, oni objediniti platfofme protiv Demokratske partije Kosova.

"U politici nema večitih prijatelja ili neprijatelja već je u pitanju samo interes. Sa svim optužbama LDK-a protiv Samoopredjeljenja treba da se bave nadležni organi. Na Kosovu se odvija politički rat, nedavne optužbe  mogu  biti  istinite. Politički subjekti treba da sarađuju na izgradnji vlade na osnovu vladinog plana, na osnovu rokova i prioriteta”.

Profesor Nexhmedin Spahiu smatra da će nove institucije Kosova uskoro biti formirane. Razlog odlaganja institucija je nezainteresovanost vodećih političkih partija da one budu formirane.

"Do sada nisu formirane zbog toga što još uvijek nije došlo do saradnje između Pacollijeve stranke i Haradinaja oko učešća u vladi. Ti pregovori traju od izbora i jednom će se završiti. Razlog je i to što Haradinaj nije sam nego je u velikoj koaliciji gdje svako vuče na svoju stranu i tu nailaze na poteškoće. S druge strane i snage koje su na vlasti PDK i LDK nisu zainteresovane da se institucije formiraju jer žele što duže da budu na vlasti. Što se tiče Samoopredjeljenja oni nisu zainteresovani za formiranje vlade jer su mišljenja da je cio politički sistem tako truli i što više se odugovlači oni će imati veće šanse da dobiju vlast",  kaže Spahiu.

Nova konstitutivna sjednica još uvijek nije zakazana, a u toku nedjelje će se više znati o datumu održavanja. Posljednja je završena tako što je Enver Hoxhaj iz Demokratske partije Kosova izjavio da kolacija PAN nema parlamentrnu većinu za izbor Kadrija Veselija za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela.

Milica Živić, RTK2