20 slučajeva više u odnosu na prošlu godinu

U prvoj polovini ove godine na Kosovu je zabilježeno 160 novih slučajeva raka dojke. U istom periodu prošle godine bilo je 20 slučajeva manje, kažu zvaničnici. Istovremeno, prema riječima zvaničnika Onkološkog instituta, tokom jedne godine na Kosovu, od različitih vrsta kancera - oboli oko 800 lica.

Direktor Instituta za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra na Kosovu, Ekrem Hyseni, kaže za Radio Slobodna Evropa da ova situacija ne predstavlja stvarno povećanje broja pacijenata sa rakom dojke, već je svijest žena o ranoj dijagnozi uticao na povećanje broja pacijenata, pošto su mnogi slučajevi u prošlosti otkriveni u kasnijim stadijumima bolesti.
"Skoro svake godine broj ljudi sa rakom raste, ali to je sada više zbog toga što sada imamo ranu detekciju i povećava se efikasnost opreme, a onda postoji i veća svijest. Zato mislim da ovo povećanje nije zabrinjavajuće," kaže Hyseni.
Što se tiče lijekova za lječenje raka dojke, naglasio je, pokrivenost je bila dobra tokom ovog perioda godine.
"Za rak dojke imamo stabilno snabdjevanje, ali u četvrtom kvartalu može doći do nedostatka, jer vlada ne funkcioniše, a to može uticati na snabdjevanje. S vremena na vrijeme nedostaje herceptin - lijek koji se koristi za lječenje karcinoma dojke," kaže Hyseni.
Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije već su upozoravala da uz veću pažnju rak može biti spriječen na mnogo načina.
Patolozi na Kosovu kažu da razvijene zemlje imaju posebne preventivne programe. Oni uzrokuju da smrtnost od raka bude 30 posto, u poređenju sa 70 odsto u nerazvijenim zemljama niskog budžeta.
Inače, prema istraživanju i podacima koje je predstavio Nacionalni odbor za kancer na Kosovu, u cijelom svijetu se na godišnjem nivou zabilježi 14 miliona novih slučajeva kancera, dok se predviđa da će do 2030. godine taj broj porasti na 21,7 miliona, naveli su zvaničnici na terenu.
U vezi sa smrtnošću kancera u svijetu, trenutno je 8,2 miliona slučajeva godišnje, dok se do 2030. godine očekuje 13 miliona smrtnih slučajeva.