Sinan Pašina džamija u Prizrenu bila je prepuna vjernika

Sinan Pašina džamija u Prizrenu bila je prepuna vjernika, dok je centralna manifestacija povodom Kurban-bajrama održana u Sultan Mehmet Fatih džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao glavni imam Islamske zajednice Kosova Sabri ef. Bajgora

Mnogobrojni muslimanski vjernici širom Kosova ispunili su danas džamije kako bi klanjali namaz Kurban-bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

I Sinan Pašina džamija u Prizrenu bila je prepuna vjernika, dok je centralna manifestacija povodom Kurban-bajrama održana u Sultan Mehmet Fatih džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao glavni imam Islamske zajedednice Kosova Sabri ef. Bajgora.

On je istakao da je danas veliki praznik za sve muslimane u svijetu, a posebno za one koji se nalaze na svetim mjestima na Arafatu, Muzdelifi, Mini i u Meki, gdje obavljaju hadž, koji je jedna od 5 osnovnih obaveza svakog muslilama ukoliko ima mogućnosti.

Glavni kosovski imam je kazao da je među milionima tih hadžija i 1.100 hadžija sa Kosova, te da su svi oni obučeni u bijele odore, koje demonstriraju jedinstvo, ravnopravnost i solidarnost islamske vjere, bratstvo muslimana bez obzira na rasu, boju ili etnicitet.

Bajgora je naveo da praznik Kurban-bajram karateriše i klanje kurbana koji u sebi nosi socijalnu vrijednost i ima za cilj ljudsku humanost. Klanje kurbana nije samo prosto puštanje krvi, jer se kurbanskim mesom koje se dijeli drugima širi solidarnost među ljudima, naveo je on.

Pozvao je da se svi molimo da se što prije završe mnogi ratovi u svijetu u kojima ginu ljudi. Istovremeno, pozvao je kosovske političke predstavnike i građane da više rade na izgradnji funkcionalnog društva u kome su svi jednaki.