Povodom Kurban-bajrama na Kosovu

Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca Ercan Tan u izjavi za Anadolu Agency (AA) naveo je da se Kosovo nalazi među 32 zemlje svijeta u kojima ova organizacija poklanja kurbane

Crveni polumjesec iz Turske i ove, kao i proteklih godina, povodom Kurban-bajrama organizovao je klanje kurbana i njegovu podjelu siromašnim porodicama na Kosovu. Ova humanitarna organizacija donirala 200 grla krupne stoke za kurbane, javlja Anadolu Agenci (AA).

U program klanja i podjele kurbana, koji je započeo u gradu Prizrenu, učestovali su ambasadorka Turske na Kosovu Kivilcim Kilic, odlazeći ministar javne administracije Vlade Kosova Mahir Yagcilar, turski poslanici u kosovskoj Skupštini Muferrah Sinik i Fikrim Damka, član odbora Crvenog polumjeseca Turske Ercan Tan, kao i predstavnici drugih humanitarnih organizacija.

Predstavnik turskog Crvenog polumjeseca Ercan Tan u izjavi za Anadolu Agency (AA) naveo je da se Kosovo nalazi među 32 zemlje svijeta u kojima ova organizacija poklanja kurbane.

"Mi ćemo na Kosovu donirati 200 krupne stoke i to znači 1.400 djelova kurbana. Ovde će krbani biti podjeljeni za oko 9 do 10 hiljada porodica. Pokušavamo da stignemo do svakog grada na Kosovu. Distribuciju ćemo nastaviti intenzivno i drugog i trećeg dana Bajrama", kazao je Tan.

Kazavši da je ovo četvrta godina da turski Crveni polumjesec dijeli kurbane na Kosovu, Tan je naglasio da se svake godine dijeli sve više kurbana, koji se doniraju iz malih i velikih gradova Turske u saradnji sa Crvenim krstom na Kosovu, kao i sa drugim organizacijama kojima je pomoć potrebna.

On je, takođe, najavio da će se ove godine podjeliti 125 hiljada djelova kurbana u Turskoj i drugim zemljama svijeta, uključujući i Balkan.

Istovremeno, turska ambasadorka Kilic izjavila je da su dani Bajrama najljepši dani kada se iskazuju solidarnost i podrška. Ona je napomenula da svijet prolazi kroz teško vrijeme.

"Svugdje postoje poteškoće, ratovi, loši događaji, ali uprkos svemu tome, bez da nas obuhvati očaj, moramo obgrliti ljudske vrijednosti kao što su solidarnost, jedinstvo i distribucija, a bajrami su dobra prilika za to”, kazala je ambasadorka.

Odlazeći ministar Yagcilar je poželeo da Kurban-bajram donese mir svugdje u svijetu.

"Ovom prilikom posebno osuđujemo progone muslimana u potlačenom Arakanu, u Mjanmaru. Nadamo se da ćemo nakon Bajrama imati ljepše dane", kazao je on.

Yagcilar je istakao da je Bajram dan bratstva i solidarnosti i zahvalio se Turskoj i Crvenom polumjesecu na pomoći Kosovu.