Na osnovu Briselskog sporazuma

Briselski sporazum o pravosuđu, odnosno o integraciji srpskih sudija i tužilaca sa sjevera Kosova u kosovski sistem, iz februara 2015. godine, će nakon više odlaganja, početi sa implementacijom, 17. oktobra, najavljeno je juče u Briselu.

Na sjeveru Kosova smatraju da je ova vijest dobra, ali smatraju da taj datum nije realan.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federica Mogherini je, nakon sastanka sa predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thaçijem, izjavila da su obje strane dogovorile konačne korake za implementaciju sporazuma o pravosuđu postignutog ranije u dijalogu, te da su oba predsjednika potvrdila da će biti potpuno sproveden 17. oktobra.

"Tog dana, sudije, tužioci i sudsko osoblje biće integrisani u kosovski pravosudni sistem. To će omogućiti sprovođenje pravde na sjeveru Kosova, naročito u mitrovačkom regionu", stoji u saopštenju.

Sudija osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici Jelena Krivokapić kaže za Radio Slobodna Evropa da je vijest o početku implementacije sporazuma o pravosuđu zatekla na odmoru, te da ne zna šta se trenutno dešava u sudu i da li je neko informisan o tome.

Međutim, smatra da sud neće moći da bude funkcionalan od 17. oktobra.

"Ne može se očekivati da će integrisano pravosuđe 17. oktobra krenuti sa suđenjima. Međutim, neke druge stvari mogu da se završe do tada, a to su neki organizacioni poslovi, koji su neminovni", kaže ona.

U tom smislu Krivokapić misli na regulisanje prava po pitanju radnog odnosa sudija i tužilaca u Republici Srbiji, te da je ovaj datum postavljen upravo kao vrijeme do kada će se rješiti prethodni problem.

"Ja sam to tako shvatila. Inače, ne mislim da od 17. oktobra sudovi i tužilaštva mogu da krenu sa radom. To stvarno nije moguće”, dodaje.

Kada je u pitanju zakon ili uredba kojom bi bile regulisane penzije sudija i tužilaca kod Republike Srbije, Dušan Radaković, izvršni direktor nevladine organizacije "Centar za zastupanje demokratske kulture" kaže za RSE da će to najvjerovatnije biti uredba.

"Da bi imali zagarantovane penzije, mora da se mijenja penzijski zakon Srbije, mora da se mijenja Ustav Srbije. To je nemoguće u narednih godinu dana, a ne za mjesec i po. To će biti jedna uredba, kako će sudije i tužioci to prihvatiti ja ne znam, jer uredba može biti prekinuta sljedećom vladom, ali najvjerovatnije je za sada da će tako biti", kaže Radaković.

On smatra da je vijest o početku implementacije sporazuma o pravosuđu dobra, ali izražava sumnju da je 17. oktobar realan datum, zbog kako navodi postojećih problema. To su infrastruktura, nespremne zgrade, ali i kako kaže, to što nove sudije i tužioci koji treba da se integrišu u kosovski sistem nisu prošli obuku Kosovskog savjeta sudstva.

"Vrlo, vrlo teško mislim da toga može biti. Dobra informacija je da se radi na tome, da krene priča o tome, da ima nekih pomaka, ali ja sam malo skeptičan po pitanju realizacije", kaže Radaković.

Sudija Jelena Krivokapić smatra da početak rada pravosuđa neće odmah poboljšati vladavinu prava na sjeveru Kosova, ali da će se nakon nekog vremena to ipak dogoditi.

"Upravo iz razloga koje sam nabrojala, nastaće nova situacija gde će opet biti nesnalaženja građana i nas sudija i tužilaca", kaže Krivokapić, ali je ipak optimista.

Građani Sjeverne Mitrovice Petar Živković, Dušan Jovanović i Sandra Milovanović smatraju da je ovo dobra vijest.

Beograd i Priština potpisali su Sporazum o pravosuđu u februaru 2015. Funkcionisanjem sporazuma o pravosuđu predviđeno je gašenje sudova i tužilaštva u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova.

Za mitrovački region predviđen je jedan Osnovni sud koji će funkcionisati u dva objekta. Tužilaštvo će funkcionisati u objektu na sjeveru. Sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podjeljeni po etničkoj osnovi. Na Sjeveru će biti smješteno i odjeljenje Apelacionog suda.

Na čelu tužilaštva u sudu u Mitrovici biće Albanac, a na čelu Apelacionog suda Srbin.

Trenutno, Osnovni sud Mitrovica radi u Vučitrnu gdje je izmešten 2008., dok u Sjevernoj Mitrovici radi sud u okviru pravosudnog sistema Republike Srbije.