Uputili poruke mira

Povodom Bajrama, praznika kojeg proslavljaju muslimani širom svijeta, kosovski biskup Don Gjergji ugostio je kosovske političare koji su iz sjedišta islamske zajednice uputili poruke mira građanima muslimanske vjeroispovijesti.

Kosovski biskup Don Gjergji je povodom najradosnijeg muslimanskog praznika istakao da ovaj dan obilježava žrtvu i davanje.

"Ovaj praznik nas podsjeća na žrtvu i poklon na kome nam Gospod zahvaljuje i nagrađuje nas. Treba da cjenimo žrtvu i poklon naše braće i sestara. Da cjenimo, častimo i volimo jedni druge".  

Premijer u tehničkoj Vladi i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa čestitao je svim muslimanima Bajram.

"Koristim priliku da ovdje u sjedištu Islamske zajednice Kosova svim muslimanima čestitam Bajram, praznik koji ujedninjuje sve muslimane, molimo se Bogu za mir, napredak, blagostanje, i moramo učiniti sve kako bi čovječanstvo i naša zemlja postali bolji", istakao je Mustafa.

Predsjednik Demokratske Partije Kosova Kadri Veseli  je povodom današnjeg praznika uputio poruku svim muslimanima da pomažu onima kojima je to potrebno.

"Na ovaj sveti dan sjećamo se onih koji više nisu među nama, onih koji su se žrtvovali za slobodu. Danas, njihovim porodicama moramo pomoći. Takođe mi smo država koja se kreće naprijed, još uvijek imamo puno posla, a to je naša vjera u našu domovinu i u boga."
I Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj uputio je čestitke povodom Bajrama.

"Ovi praznici mi ulivaju povjerenje u dalji zajednički napredak.''

U ime Samoopredjeljenja čestitke Islamskoj zajednici uputio je i Glauk Konjufca, koji je rekao da se na ovaj dan pamti vrijednost žrtvovanja.

"Praznik Kurban Bajrama još jednom nas podsjeća na sve žrtve. Koristim ovu priliku da čestitam praznik svim muslimanskim vjernicima gdje god da žive uz nadu da će sljedeće godine naš narod i naša nacija živeti bolje nego danas".

Kurban Bajram koji je jedan od najznačajnih muslimanskih praznika proslavlja se 4 dana.