Na groblju palih za slobodu Kosova u selu Šipolj

Bivši kosovski premijer, ministar unutrašnjih poslova i gradonačelnik Južne Mitrovice Bajram Rexhepi sahranjen je jučer uz najviše počasti, nakon što je juče preminuo zbog posljedica moždanog udara u Istanbulu, u 64.godini. Zbog njegove smrti na Kosovu je juče bio dan žalosti.

Kovčeg sa tijelom bivšeg kosovskog premijera Bajrama Rexhepija stigao je iz Turske na Kosovo u jutarnjim satima i od 10.00 do 12.00h bio je izložen u Skupštini Kosova, gdje su mu počast odali prijatelji, kolege i građani. Na komemoraciji koja je potom održana, od Bajrama Rexhepija se oprostio predsjednik Kosova Hashim Thaçi, koji je u svom govoru istakao da je Rexhepi bio principijelan građanin, umjeren čovjek i aktivista, savremen i veoma otvoren političar, privržen svojoj porodici.

"Bio je ličnost visokog integriteta koga je poštovala cijela nacija... Njegovim ranim odlaskom porodica je izgubila svog voljenog člana, a institucije su izgubile istaknutog državnika. Njegovi istomišljenici, kolege i prijatelji će čuvati sjećanje na njega. Njegova mudrost, smirenost i vizija  vodiće nas putem napretka i jačanja naše države. Vječna slava životu, djelu i imenu dr Bajrama Rexhepija", rekao je predsjednik Hashim Thaçi.

Saučešće porodici Rexhepi izjavio je i premiijer u tehničkoj vladi Isa Mustafa.  

"Bajram Rexhepi je ličnost koja je dala višestruki doprinos zbog njegove aktivnosti u očuvanju života i zdravlja ljudi kao i aktivnosti na polju  nacionalnih pitanja, slobode i nezavisnosti", kazao je Isa Mustafa, premijer u tehničkoj vladi.

Na komemoraciji se prisutnima u ime porodice obratila ćerka pokojnog Bajrama Rexhepija.

"Suočavamo se sa tugom i sjećanjem na mog oca. Njegove vrline i savjeti služiće budućim generacijama. Zahvaljujemo kosovskim institucijama na podršci tokom liječenja i organizaciji ove komemoracije u čast njegovog života i djela", naglasila je Vanesa Rexhepi, ćerka Bajrama Rexhepija.

Bajram Rexhepi sahranjen je uz najviše počasti na groblju palih za slobodu Kosova u selu Šipolj u Južnoj Mitrovici. Bivši kosovski premijer je prije nekoliko mjeseci doživio moždani udar. Operisan je u prištinskoj bolnici, nakon čega je pao u komu. U takvom stanju prebačen je u bolnicu u Istanbulu, u kojoj je prekjuče preminuo. Rexhepi je po profesiji bio ljekar, visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, gradonačelnik Južne Mitrovice, ministar unutrašnjih poslova i prvi kosovski premijer.