Ministrar spoljnih poslova

Ministrar spoljnih poslova Enver Hoxhaj tvrdi da Kosovo na kraju dijaloga sa Beogradom treba da postane članica UN.

On je u intervjuu bečkom listu "Standard" rekao i da se Kosovo nalazi u posljednjoj fazi stvaranja države.

Hoxhaj je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard2, rekao da ne bi trebalo više razgovarati o tehničkim pitanjima, već dijalog uz podršku SAD i EU dovesti u završnu fazu, u kojoj bi Kosovo dobilo svoje mjesto u UN, kao i uslijedilo međusobno priznanje Srbije i Kosova.

"Bez svega toga je dijalog besmislen. Zbog toga bi trebalo biti ograničen, kako po pitanju sadržaja tako i po pitanju vremena",  smatra on.

Kako kaže, postoje države na svijetu koje ne priznaju druge, ali ipak ne blokiraju njihovo članstvo u UN. Kosovo i Srbija su susjedi, i međusobno priznavanje trebalo bi, kako tvrdi, da bude cilj.

Prema riječima Hoxhaja, sve dok Srbija ne prizna Kosovo ne može biti procesa pomirenja između dva naroda.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je spreman da pragmatično djeluje. Međutim, čudi me da srpsko civilno društvo i crkva, koja je igrala lošu ulogu u kosovskom konfliktu, ni poslije 20 godina nisu spremni da budu glas razuma", kritikovao je Hoxhaj.

Na pitanje da li bi sporazum mogao da liči na onaj između dvije Njemačke kazao je da ne treba, jer on ne treba da bude nikakav model, pošto je svaka realnost zasebna.

Hoxhaj je, povodom izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o razgraničenju na Kosovu, kazao da je u Srbiji ovaj scenario uvijek bio na stolu, ali je istorija pokazala da je pogrešan.

"Granice na Balkanu su fiksne i oni koji predlažu promjene u vezi Kosova, dovode stabilnost u opasnost. To bi izazvalo domino efekat, a ni EU, niti SAD ne bi bile spremne da takva rješenja prihvate", smatra on.