Izlaz iz političke krize?

Blokada formiranja institucija na Kosovu izgleda da će se ove nedjelje privesti kraju, ukoliko to bude odlučio Behgjet Pacolli, lider Alijanse novo Kosovo, partije koja je sada bila dio koalicije (LAA) u kojoj su i Demokratski savez Kosova i Alternativa.

Ova koalicija smatrala se jedna od protivnika koalicije PAN, Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa, koja je na izborima 11. juna osvojila najveći broj glasova i kojoj pripada mjesto predsjednika Skupštine.

Na kandidovanje predsjednika Skupštine čeka se od 3. avgusta. Do sada je Skupština bezuspješno pet puta pokušala da okonča konstitutivnu sjednicu. Novi nastavak zakazan je za 24. avgust.

Naime, PAN nije dobio dovoljan broj glasova za izglasavanje predsjednika Skupštine, stoga se nije odazivao sjednicama i čekalo se na podršku poslanika iz drugih partija.

Drugorangirani pokret Samoopredjeljenje odbio je da podrži kandidata PAN-a Kadrija Veselija, a do skoro i LAA je jednoglasno bio protiv Veselijeve kandidature, jer, kako su rekli, ne predstavlja jedinstvenu ličnost.

Za izbor nove vlade neophodno je da se završi konstituisanje Skupštine Kosova, za šta je potrebna prosta većina, odnosno 61 glas poslanika. PAN broji ukupno 59.

Međutim, Pacolli je sada mišljenja da sveobuhvatna vlada može da bude izlaz iz trenutne blokade. Tokom vikenda, dobio je podršku svoje partije da zajedno sa još troje izabranih poslanika radi na iznalaženju rješenja i sagleda mogućnosti djelovanja van koalicija LAA.

Predsjednik Izborne komisije Alijanse novo Kosovo Fatmir Matoshi izjavio je da u slučaju da koalicioni partneri ove partije ne pronađu rješenje ovoj blokadi, onda će se mogućnosti za njeno prevazilaženje tražiti van koalicije LAA, što znači s koalicijom PAN.
"Mislim da su sada sve mogućnosti otvorene. Mi smo pred jednim izazovom. Ili ćemo formirati institucije ili ćemo u nove izbore koje ne podržava ni međunarodna zajednica ni građani Kosova", kazao je on.

Matoshi vjeruje da Kosovo već kasni sa formiranjem institucija i da se ove nedjelje kriza mora prevazići.

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Demokratskog saveza Driton Selmanaj kaže da je još na snazi predizborni sporazum Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, ali "i da je stvoren novi trenutak".

"Ovo je jedno novo stanje unutar Alijanse novo Kosovo. Ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati. Dok nema nečeg konkretnog, mi nastavljamo da vjerujemo u naš sporazum koji smo postigli", rekao je Selmanaj.

Driton Selmanaj vjeruje da je krizu prouzrokovala Demokratska partija Kosova.