Mišljenje analitičara

Posljednji teroristički napadi u Španiji potvrđuju da ekstremisti ne biraju sredstva u ostvarivanju svojih ciljeva, te da se bilo koja evropska zemlja, pa i Kosovo, mogu naći na meti terorista, izjavio je profesor evropskog građanskog prava Avni Mazreku.

Veroljub Petronijević iz organizacije “Humani centar Mitrovica”, koja se bavi bezbjednošću, smatra da postoji realna mogućnost da osobe iz arapskog svijeta, koje borave na Kosovu, izvedu napade slične onim širom Evrope.

Teroristički akti širom Evrope pokazuju da ekstremisti ne biraju sredstva u ostvarivanju svojih ciljeva, smatra profesor Avni Mazreku.  

"Svi oni koji ne dijele njihovo mišljenje, njihovu ideologiju predstavljaju za njih ciljeve. Svi se smatraju neprijateljima, svi djelovi Evrope uključujući i Kosovo. Kosovo nije imuno na terorističke akte. Mislim da bezbjednosne strukture to moraju imati u vidu i budu spremne da odbrane građane".

Približno 315 boraca sa Kosova borilo se u Siriju i Iraku u redovima ISIS-a i Al-Nusre. Do sada je u borbama ubijeno 58 građana Kosova – navodi se u posljednjem izvještaju Biroa za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma State departmenta, za 2016. godinu. Određeni broj onih koji su se vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka, nalazi se u pritvoru pod optužbom za terorizam.

Veroljub Petronijević smatra da će na Kosovu, ukoliko dođe do bilo kakvih napada, to će, kako kaže, učiniti neko iz arapskog svijeta.

"Na Kosovu se ovakve stvari bar još neko izvesno vrijeme neće dešavati. Ako se budu dešavali izvršioci će, pretpostavljam biti oni koji nisu državljani Kosova iz prostog razloga zato što smatram da ISIS i dalje priprema građane sa Kosova koji su bili u ISIS-u za izvršenje terorističkih napada van Kosova. Službe bezbjednosi podigli su nivo bezbjednosti, opreza i praćenja svih potencijalnih izvršilaca iz redova ISIS-a, koji su sada u fazi spavača".

Petronijević zaključuje da je najveća opasnost po bezbjednost Kosova rastući nasilni islamski ekstremizam, koji propagandom regrutuje sljedbenike. Na Kosovu je samo tokom ove godine podignuto desetine optužnica zbog terorizma. Vjeruje se da su optuženi pripremali terorističke napade na Kosovu, a kod nekih od njih pronađene su eksplozivne naprave i oružje.