Da shvate da je interes zemlje na prvom mjestu

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie je komentarisući političku blokadu zatražio od političkih partija da postignu kompromis kako bi se rješila nastala situacija.

On je rekao da takva blokada košta Kosovo politički, ekonomski i u međunarodnom aspektu, prenosi Klan Kosova.

U intervju za Klan Kosova, Delawie kaže da novi poslanici treba da nađu rješenje, pošto nisu izabrani da se raspravljaju i bojkotoju učešće u skupštini.

"Mislim da je odlaganje košta Kosovo politički, ekonomski i u međunarodnom aspektu. Podsjećam poslanike da su izabrani javni službenici i da treba da rade za narod. Oni moraju da pronađu način da pronađu kompromis, oni nisu izabrani da sjede u Prištini i raspravljaju se uzalud ili još gore, da ne dođu na posao u skupštinu. Mislim da je od suštinskog značaja da se Skupština formira, da se formira Vlada, da se riješe politički problemi sa kojima se Kosovo suočava danas”, istakao je Delawie.

On je rekao da je imao sastanke sa političarima od kojih je zatražio da postignu sporazume, jer prema njegovim riječima, ova politička blokada najviše pogađa građane Kosova.

"Ja sam se sastao sa političarima svih partija, to je deo moje dužnosti kao diplomate. Svakom sa kim sam se sastao, podstakao sam ih da postignu sporazum", objašnjava on.

Delawie je odbio da okrivi bilo kog pojedinca ili neku političku grupaciju za trenutnu situaciju.

"Nije do mene da okrivim nekog. Ali, građanima Kosova šteti ovo prebrojavanje mjesta. To je do 120 poslanika, da pronađu način da se ostvari napredak i da shvate da je interes zemlje na prvom mjestu. Na njima je da donose odluke u korist ove zemlje".

Osuđujući napade na direktora korektivne službe, Sokola Zogaja i direktora novine Insajdera Parima Olluria , kaže da su ova dva napada protiv vladavine prava i slobode medija.

Klan Kosova, RTK2