Konsultatitvna sjednica političkih partija

Predstavnici iz redova Bošnjaka, Rasim Demiri ispred Koalicije VAKAT i Emilija Redžepi ispred Nove demokratske stranke, su tokom konsultatitvne sjednice političkih partija podržali prijedlog koalicije PAN da naredna konstitutivna sjednica Skupštine Kosova bude održana 24. avgusta.

Rasim Demiri iz Koalicije VAKAT je rekao da oni podržavaju zahtjev koalicije PAN da se sjednica održi 24. avgusta.

"Svakako da podržavamo zahtjev koalicije PAN, s obzirom da su oni pobjednici i da će imati svog kandidata. Slažemo se sa njihovim prijedlogom. Čak bih predložio PAN-u, bolje rečeno da to ne bude 24. avgust, nego da to drugim riječima bude kada se steknu uslovi da ta sjednica bude održana. Mislim da je to u njihovim rukama jer im to i omogućava Ustav ove države. Mi ćemo, ukoliko 24. avgusta bude održana ta sjednica, ispred koalicije VAKAT prisustvovati toj sjednici i kako bismo dali svoj doprinos da se što prije izađe iz ove političke krize", rekao je Rasim Demiri.

Emilija Redžepi iz NDS-a je kazala da njena stranka zastupa stav što bržeg konstituisanja parlamenta, što bržeg stopiranja ovog političkog vakuuma.

"Nova demokratska stranka zastupa stav što bržeg konstituisanja parlamenta, što bržeg stopiranja ovog političkog vakuuma i što brže postavljanje naše vlade koja bi štitila pravo i interese svih građana u ovoj zemlji. Ono što bih javno željela da iznesem jeste da za pojedince za ovim stolom koji su danas prisutni postoje poslanici ispred manjinskih zajednica koji će čvrsto štititi pravo i interes svoje zajednice. Možda vi niste navikli do sada na neke takve poslanike, ali znajte sigurno da sve što nam Ustav Republike Kosova dozvoljava, mi ćemo to na pravi način štititi svoje pravo", rekla je Emilija Redžepi.