Sastanaka sazvao predsjedavajući Adem Mikullovci

Predsjedavajući konstitutivnom sjednicom Skupštine Kosova, najstariji poslanik Adem Mikullovci sazvao je za danas drugi konsultativni sastanak predstavnika političkih stranaka u Skupštini Kosova na kojem će se razgovarati o nastavku konstitutivne sjednice.

Mikullovci je prethodno odbijao da održi konsultacije, ali je poslije četvrtog neuspješnog nastavka konstitutivne sjednice, uprkos protivljenju pokreta Samoopredjeljenje, čiji je poslanik, za danas sazvao sastanak.

U konsultacijama neće učestvovati predstavnici Samoopredjeljenja, dok su predstavnici koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova, prema izjavi šefa poslaničke grupe Avdullaha Hotija najavili dolazak na sastanak.

Koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova (PDK) je u četiri navrata odbila da učestvuje na sastancima koje je, kako su tvrdili, u suprotnosti sa poslovnikom o radu Skupštine, zakazivao predsjedavajući Mikullovci.

Potpredsjednik PDK Memli Krasniqi izjavio da očekuje da se na konsultacijama predstavnika političkih stranaka sa Mikullovcijem postigne saglasnost o datumu nastavka konstitutivne sjednice.

Inače jedino pobjedničkoj koaliciji oko PDK, prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine pripada pravo da predlože predsjednika Skupštine Kosova.