S ciljem promocije turizma

Platforma rezervimi.com za početak će raditi na tri jezika - albanskom, srpskom i engleskom, a vrlo brzo će biti moguće i online plaćanje, koje je na Kosovu do sada bilo na niskom nivou

S ciljem promocije turizma, od danas na Kosovu funkcioniše online platforma za smještaj i rezervacije u hotelima. Platforma rezervimi.com je projekat kompanije PR Solutions, podržan od strane PPSE - Programa za promociju zapošljavanja u privatnom sektoru, švicarske organizacije Swisscontact, javlja Anadolu Agency (AA).

Venera Ismaili, menadžerka ovog projekta, istakla je kako je Kosovu nedostajala kompletna ponuda hotela, motela i hostela na više jezika, te da pored smještaja ova platforma ima za cilj promociju kosovskog turizma.

Ekrem Tahiri iz PR Solutions je prezentujući platformu Rezervimi.com kazao je da je promocija turizma na Kosovu do sada bila slaba i da je namjera da sve informacije i savjeti kako za domaće, tako i inostrane posjetioce, budu na jednoj adresi.

“Cilj platforme rezervimi.com jeste da promoviše turizam u našoj zemlji, omogućujući posjetiocima i biznisima da iznesu zahtjeve i ponude i da putem naše tehnologije olakšamo saradnju u različitim oblastima tuzima”, kazao je Tahiri.

Platforma će, istakao je on, za početak raditi na tri jezika - albanskom, srpskom i engleskom, a vrlo brzo će biti moguće i online plaćanje, koje je na Kosovu do sada bilo na niskom nivou. Tahiri je naglasio i da će posjetioci platforme, pored mogućnosti online rezervacije smještaja, dobiti informacije i o restoranima, različitim atrakcijama, destinacijama, avanturama, događajima i letenjima.

Argjentina Grazhdani, direktorka Swishcontacta za Kosovo i menadžerka projekta PPSE, naglasila je da ovaj projekat švicarske vlade ima za cilj zapošljavanje na Kosovu podržavajući dva važna privredna sektora, pripremu hrane i turizam.

“Prema podacima koje imamo od Statističke agencije, na Kosovu svake godine broj gostiju po hotelima raste za 13 posto. Dakle, imamo postepen rast koji mnogo obećava i zahtjeva da akteri tog tržišta preuzmu svoju ulogu kako bi ovaj rast bio nastavljen i u budućnosti”, kazala je Grazhdani.

Platforma rezervimi.com ima namjeru da svoje djelovanje u narednim godinama proširi i na region, prije svega na Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru.