Još uvijek ima vremena da se aplicira

Ministar u tehničkoj vladi zadužen za spoljne poslove, Emanuel Demaj, govorio je o razlozima zbog kojih Kosovo još uvijek nije podnelo zahtjev za članstvo u UNESCO-u.

On je precizirao da se to direktno dovodi u pitanje sa neusvajanjem dva zakon - Zakon o vjerskoj slobodi i Zakon o kulturnom naslijeđu.

Demaj je demantovao glasine da nije bilo podrške država članica UNESCO-a i dodao da Srbija nema ništa sa tim što Kosovo nije podnelo zahtjev.

"Još uvijek čekamo usvajanje ova dva zakona. Radimo i na svim mogućnostima i opcijama i vjerujem da još uvijek ima vremena da se aplicira i da vidimo kako će se stvari odvijati," rekao je Demaj za Ekonomiju Online.

S obzirom na to da još uvijek nije konstituisana skupština, što će dodatno prolongirati usvajanje ova dva zakona - teško je očekivati da će Kosovo ove godine da aplicira za članstvo:

"Prošli put nam je falilo 3 glasa da bismo se učlanili u UNESCO u novembru 2015. godine, proces je dodatno ometala Srbija."

Kosovo je ove godine apliciralo za članstvo u INTERPOL-u. Demaj se nada pozitivnom ishodu.

"Biće poteškoća, to je istina, jer imamo veliki broj država koje nam nisu dale povratnu informaciju. Imaćemo susrete tokom ove nedjelje sa premijerom i predsjednikom i vidjećemo da li smo imali neke pomake. Izvještaji i nisu toliko pozitivni, ali, bilo kako bilo, oni će nam služiti kao vodič za dalje korake. Mi znamo da stvari mogu da se mijenjaju u posljednjem trenutku. Veoma je teško za Kosovo da u ovoj situaciji, bez parlamenta i bez formiranih institucija radimo što je najbolje moguće," rekao je Demaj.

Izvor: RTK2/Lajmi/Ekonomia online/Kossev