Pojačano prisustvo policije Kosova

Za samo nedjelju dana u Zubinom Potoku dogodila su se tri incidenta, bačena je bomba u dvorište pripadnika policije Kosova, jedan policajac je povređen u tuči van radnog vremena, dok je u noći između subote i nedjelje izbila tuča između grupe mladića. Uprkos ovim incidentima nadležne institucije i anketirani građani smatraju da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova na zadovoljavajućem nivou.

Nakon preduzetih istražnih radnji iz policije u Zubinom Potoku kažu da nekoliko incidenata u ovom mjestu nije povezano. Naime, privedena su petorica mladića koja su učestvovala u tuči tokom vikenda, a o policajcu koji je upotrebio službeno oružje van radnog vremena odlučivaće Inspektorat policije Kosova.

"U toku dana privešćemo još dva lica, dakle radi se o osumnjičenima protiv kojih će biti preduzete dalje zakonske mjere. U toku tuče je bila policijska patrola, koja je obavljala svoje službene zadatke. U jednom trenutku pojavio se roditelj jednog od učesnika koji je u tim trenucima djelovao u suprotnostima sa pravilima i zadacima policije Kosova, on je upotrebio svoje službeno oružje i tim slučajem bavi se inspektorat Kosova", rekao je Željko Bojić, šef operative za region Sjever.

Ovakvi incidenti se dešavaju i u drugim mjestima i sjever Kosova nije leglo kriminala, poručuje aktivista Nebojša Jović.

"Ne postoji najbezbjedniji grad, voleo bih da Mitrovica to bude. Nema maksimalne bezbjednosti, bezbjednosna situacija je sasvim zadovoljavajuća, što ne znači da čovjek treba da stane, da stanu institucije, jer zaista za sada neki veći problem ne postoji", kaže Nebojša Jović – poznavalac prilika na sjeveru Kosova.

Građani i lokalni organi vlasti zadovoljni su bezbjednosnom situacijom, ali poručuju da je svaki sporadični incident za osudu.

Srđan Vučinić, portparol opštine Zubin Potok ističe da se ovakve stvari dešavaju u svim sredinama u okruženju.

"Manje više ovo je samo jedna u nizu neprijatnosti, ali nikako ne možemo da je ocjenimo kao stvar koja je iole ozbiljna i koja može da ugrozi političko-bezbjednosnu situaciju. Iskreno se nadam da je ova situacija određena isključivo kao incident lokalnog nivoa i da se jednostavno na taj način može i rješiti", kazao je Vučinić.

Policija Kosova je pojačala prisustvo u sve četiri opštine na sjeveru Kosova.

Dragana Mihajlović, RTK 2