Interesantan i nije težak da se nauči

Danica Avramović i Anja Živković su studentkinje iz Srbije koje već četvrti put učestvuju na Međunarodnom seminaru albanskog jezika, književnosti i kulture.

Za Danicu i Anju albanski jezik je interesantan i nije težak da se nauči. Danica Avramović kaže da su njeno interesovanje za studiranje ovog jezika mnogi smatrali interesantnom odlukom.

Ali za studentkinju iz Jagodine učenje albanskog jezika je dobra mogućnost poboljšanja odnosa između Kosova i Srbije.

Dok je za Anju Živković znanje albanskog jezika dobra mogućnost za zaposlenje u Srbiji, zato što mali broj ljudi zna ovaj jezik.

Na 36-om Međunarodnom seminaru albanskog jezika, književnosti i kulture, učestvuju studenti iz raznih zemalja. Iz Njemačke ove godine po prvi put učestvuje i Peter Ernst.

Dvadesetogodišnji Ernst za Ekonomia Online kaže da je albanski jezik počeo da uči od prijatelja Albanaca i da mu je bilo interesanto kako on zvuči.

Za Ernsta je bilo interesantno što na seminaru učestvuju i studentkinje iz Srbije, Poljske i drugih zemalja.

I dekan Filološkog fakulteta Lindita Sejdiu-Rugova smatra da se na ovaj način razbijaju barijere i predrasude i da je seminar korisna stvar.

Prema njenim riječima, ove godine je vladalo veliko interesovanje studenata iz Srbije da studiraju na kosovskom univerzitetu, kao i da diplomiraju na njemu.

Për serbët mësimi i shqipes, mundësi e përmirësimit të marrëdhënieve me Kosovën from Ekonomia Online on Vimeo.

Ekonomia online, RTK2