Sa Kosova ukupno 1.079 vjernika

Hadž je jedan od pet temelja Islama. Hodočastiti Mekku i obaviti hadž bar jednom u životu dužan je svaki punoljetan, umno i fizički zdrav musliman kojem to finansijske prilike omogućavaju.

Ove godine sa Kosova na hadž idu 1.079 vjernika. To je za 25.46 % više u odnosu na prošlu godinu, kada je na hadž putovalo 860 vjernika.

Obavljene su sve pripreme, a vjernici nestrpljivo čekaju polazak. Prvi avion sa vjernicima će poletjeti iz Prištine u kasnim satima 19. avgusta, dva aviona 20. avgusta, i četvrti i peti avion će poletjeti 21. avgusta.

Iz Dragaša ove godine na hadž idu 92 vjernika, što čini 8.52 % od ukupnog broja svih vjernika iz naše zemlje. Za razliku od prošle godine, kada je iz naše opštine na hadž otišlo 55 vjernika, ove godine je taj broj skoro udvostručen.

Polazak autobusom iz Dragaša za Prištinu je 20. avgusta nakon sabahskog namaza, a iz Prištine za Džiddu (Saudijska Arabija) će poletjeti u 11:30 h. Vjernici će tamo ostati do 16. septembra, nakon čega se avionom vraćaju na Kosovo. Glavni vodić za hodočasnike iz opštine Dragaš je Xhafer ef. Fejziu, glavni imam OI u Dragašu.

Molimo Allaha dž. š. da svim vjernicima ukabuli hadž i da se broj hodočasnika iz naše zemlje i opštine svake naredne godine udvostručuje.