Thaçi pozvao lidere stranaka na konsultacije u ponedjeljak

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi pozvao je lidere političkih partija na konsultacije povodom formiranja novih kosovskih institucija. Predstavnici koalicije PAN najavili su da će za 10 dana Kosovo imati skupštinu i vladu, dok je premijer Kosova u tehničkoj vladi i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao da mnogima na Kosovu nije stalo do formiranja jake vlade koja se bori protiv kriminala.

Predsjednik Thaçi je lidere političkih partija pozvao, u ponedjeljak 14, avgusta, zbog kako je rekao, pronalaska rješenja za stabilnu kosovsku vladu s obzirom da i nakon održane tri sjednice parlamenta Kosova vladajuća koalicija PAN još uvijek nije predložila budućeg predsjednika i potpredsjednike skupštine. Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera vladajuće koalicije PAN Ramush Haradinaj rekao je da će Kosovo uskoro dobiti novu vladu vjerovatno sa opširnijim sastavom.

“Postoje razlozi koji opravdavaju kašnjenje u formiranju institucija. Narednih dana ćemo glasati. Umjesto 61 glasa, sada imamo drugu situaciju. Dobili smo podršku Alijanse za novo Kosovo gospodina Pacollija i imaćemo veću podršku poslanika”, rekao je Haradinaj.

Iste tvrdnje iznio je i njegov koalicioni partner i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli koji je rekao da će skupština i vlada biti formirane u roku od 10 dana.

 “Ubrzo ćemo formirati institucije Kosova, imaćemo skupštinu, a takođe i vladu. Nećemo dozvoliti blokadu i nećemo podleći pritisku”, kaže Veseli.

Na izjave koalicije PAN reagovao je premijer Kosova u tehničkoj vladi i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je u svojoj objavi na Facebooku napisao da mnogima na Kosovu nije stalo do formiranja jake vlade koja se bori protiv kriminala.

"Demokratska partija Kosova, Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa kao inicijator i Srpska lista, u saradnji su i organizovano izglasali nepovjerenje vladi koju je vodio  Demokratski savez Kosova. Oni ne vide interes da Kosovo ima vladu koja se bori protiv kriminala i osigurava ekonomski razvoj", napisao je Mustafa.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji su održani 11. juna, od ukupno 26 političkih subjekata, nijedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da sama formira Vladu. Najviše glasova dobila je koalicija PAN, čime je stekla pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine Kosova.