Poziva na rješenje političke krize

U izjavi za KTV, ambasador Greg Delawie jasno je ukazao na to da je došlo vrijeme da Kosovari pronađu rješenja, bez čekanja da to učine stranci.

"Mislim da je ono što treba da vidimo - kosovsko rješenje. Matematika je nepovrediva. Imamo tri grupe, od kojih svaka ima oko 1/3 poslanika. Jasno je da mora postojati neki kompromis i da treba da ga stvore sami Kosovari, a ne da ga kreiraju stranci," rekao je Delawie, prenosi portal "Kossev.info".

Na pitanje kako se ponašati, s obzirom na to da pobjednička koalicija PAN nema parlamentarnu većinu, Delawie kaže da svoju poruku upućuje svim strankama i nijednoj posebno.

"Mislim da je veoma važno da svi kosovski političari pronađu način da na prvo mjesto stave interese svoje zemlje, a ne njihovih porodica, ili političkih partija, već interese svoje zemlje. Veoma je važno za Kosovo da ima skupštinu; da Kosovo ima vladu. Svijet jednostavno neće da čeka da se Kosovo pronađe. Svijet se kreće napred i Kosovo bi trebalo, takođe. Ovi stavovi treba se okončaju. I ja pozivam sve političare, ovde, da pronađu način da krenu napred za interes Kosova; za unaprijeđenju interesa građana Kosova," rekao je on.

Delawie je govorio i o dijalogu sa Srbijom, dodajući da je trenutno u zastoju i da ohrabruje strane da nastave dalje sa ovim procesom.

"Ne znam šta je tačno predsjedniku Vučiću na umu, ali sigurno da sam srećan što čujem da govori o kompromisu i prihvatanju realnosti. Naravno, Kosovo i Srbija, normalizacija odnosa između dvije zemlje - od ključnog je značaja da se krene ka evropskim institucijama, o čemu govore obje zemlje. Dijalog između Kosova i Srbije doneo je istinske prednosti, pozitivne za Kosovo, kao što su prikupljanje carina na granici na sjeveru, integracija policije, i slične stvari. Ali ne možete poreći da je od nedavno dijalog u zastoju. Mislim da je veoma važno, barem za interese Kosova, da dijalog ponovo dobije energiju i da obje zemlje rade na normalizaciji, kojoj su posvećeni," rekao Delawie.

Skupština Kosova nije uspjela u četvrtak, po četvrti put - da izabere predsjednika parlamenta, dok koalicija koja bi trebalo da predloži kandidata - PAN - ne učestvuje u zasjedanju skupštine.