Angažman međunarodne zajednica na Kosovu

Međunarodna zajednica na Kosovu se angažovala kako bi na mjestu glavnog izvršnog bila žena albansko-američkog porijekla.

Arbresh.info saznaje iz međunarodnih izvora da je ona školovana na prestižnim univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i ćerka je visokog albansko-američkog zvaničnika.

Premijer bi tako bila žena i nestranačka ličnost, a očekuje se da njen kabinet bude sveobuhvatan za sve parlamentarne stranke.

Sveobuhvatna vlada bi tako prevazišla obustavljanje važnih procesa, a što je hitno predlagao i predsjednik Alijanse novo Kosovo, Behgjet Pacolli, zbog ishoda izbora 11. juna, uslijed čega je do sada bilo nemoguće formiranje institucija, piše "arbresh.info", prenosi protal "Kossev.info".

Politički predstavnici su nedavno rekli da će Kosovo u roku od deset dana imati svoje institucije, iako još uvijek nisu pristali na nastavak konstitutivne sjednice za izbor predsjednika i potpredsjednika, a nakon izbora predstavnika vlasti.

Slično se dogodilo i 2011. godine kada su PDK, LDK i AKR dogovorili Atifetu Jahjagu kao svog kandidata za predsjednicu Kosova.

Sporazum je postignut između bivšeg predsjednika Behgjeta Pacollija, sadašnjeg predsjednika i tadašnjeg premijera, Hashima Thaçija i predsjednika odlazeće vlade i u to vrijeme lidera LDK-a, Ise Mustafe, uz pomoć bivšeg američkog ambasadora, Christophera Della.