Predsjednik Kosovskog biroa osiguravajućih društava

Dok još uvijek nije poznato kada će briselski Sporazum o registarskim tablicama početi da se primjenjuje, Zeleni karton potreban je samo onima koji na Kosovo ulaze vozilima sa inostranim tablicama.

Svi koji se odluče da na Kosovo dođu autmobilom inostranih tablica, prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, moraju da posjeduju Zeleni karton ili granično osiguranje.

Predsjednik Kosovskog biroa osiguravajućih društava Rrahim Pacolli tvrdi da je vrijeme čekanja za izdavanje dokumenata skraćeno u odnosu na prošlu godinu.

"Vozači na mnogim prijelazima ne moraju da čekaju, čak i kada treba da nabave polisu osiguranja. U odnosu na prošlu godinu, smanjili smo i iznos polise, tako da ove godine nema mnogo žalbi. Jedina briga Nacionalnog biroa osiguranja je što ne možemo da im obezbjedimo ukidanje Zelenog kartona dok nas ne priznaju Ujedinjene Nacije", rekao je Pacolli.

Priština i Beograd postigli su Sporazumom o registarskim tablicama kojim je predviđeno ukidanje tzv. probnih tablica još 14. septembra 2016. Tada su se delegacije usaglasile da se na postojećim tablicama sa oznakama SRB i registarskim oznakama KS i RKS prelepljuju bijeli stikeri.

Međutim, primjena sporazuma, sa kojom je trebalo da se započne u novembru, odložena je dok se ne ispune tehnički detalji. Sporazum o slobodnom kretanju iz 2014. prema riječima Pacollija, koji je i šef kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom, zadužen za osiguranje vozila, regularno se primjenjuje.

"Sporazum o slobodnom kretanju sa Srbijom funkcioniše. Poslije potpisivanja Sporazuma o registarskim tablicama sam predložio da se njegova primjena zamrzne, jer srpska strana nije priznala RKS tablice, zbog čega treba da se lijepe neke naljepnice ili kako oni zovu probne tablice. Nisam zadovoljan time dok je Sporazum o plaćanju štete korektan i sa kosovske i sa srpske strane", poručio je Pacolli.

Kako su nedavno preneli mediji, Ministarstvo unutrašnjih poslova je preko tendera odredilo kompaniju za hitnu nabavku naljepnica za registarske tablice, i za to namjenilo oko 300.000 eura, što navodi na pomisao da će Sporazum o registarskim tablicama možda će uskoro početi da se primjenjuje.