Koalicije sklopile samo Vakat, Jedinstvo i Zajedno za Goru

Tokom prijevremenih parlamentarnih izbora 11. juna većina partija bile su vezane koalicijama. Ali će se na lokalnim izborima, koji se održavaju oktobru - nadmetati samostalno. Zakonski rok je istekao.

Sve velike parlamentarne stranke i većina onih neparlamentarnih nadmetaće se samostalno na lokalnim izborima u jesen, piše list "Koha", prenosi portal "Kossev.info".

To je za javnu televiziju potvrđeno i iz Centralne izborne komisije. Oni navode da je zakonski rok za zaključivanje predizbornih koalicija za lokalne izbore okončan prošle nedjelje.

Od 58 političkih stranaka registrovanih u CIK-u za lokalne izbore, koalicije su sklopile samo tri stranke iz redova nesrpske zajednice. To su Vakat, Jedinstvo i Zajedno za Goru.

Ali, iako zakonski rok za koalicije namjerno nije ispoštovan od strane političkih partija, to je još jedan pravni termin koji se mora poštovati i ono ima veze i sa drugim pitanjima.

Zvaničnici CIK-a rekli su da ova institucija sprovodi pripreme za lokalne izbore 22. oktobra, koji će se održati u 38 opština na Kosovu, na cijeloj teritoriji.