Pozvao VV i LDK na formalizaciju sporazuma o novoj vladi

Lider Alijanse nove Kosovo Behgjet Pacolli ponovo je pozvao Samoopredjeljenje i koaliciju oko Demokratskog saveza Kosova na formalizaciju sporazuma o novoj vladi.

On je dodao da u suprotnom "nema smisla da AKR ostane u koaliciji sa LDK".

Pacolli je na Facebook-u napisao da nije čovjek koji postavlja ultimatume, ali da ultimatum za rješenje političke krize nameću "privreda i gubici koji se nanose Kosovu".

"Pozivam medije i civilno društvo da preuzmu više odgovornosti, da daju konstruktivan doprinos za rješenje političkog grča, da podsjete političku klasu na ekonomske posljedice krize i da se ne bave zaverama", napisao je Pacolli.

Predsjednik LDK i premijer u ostavci Isa Mustafa ocjenio je da se ne radi o ultimatumu Pacollija već da je riječ o prijedlogu.

Mustafa je najavio da će koalicija oko LDK sačekati neuspjeh koalicije oko PDK da formira vladu, kako bi preduzela naredne korake.

Gostujući na RTK, Pacolli je dao rok od 10 dana Samoopredjeljenju i Demokratskom savezu Kosova da postignu i ozvaniče sporazum o stvaranju vlade.

Po ocjenama političkih analitičara, Pacollijeva izjava predstavlja najavu mogućeg davanja podrške i učešća AKR u vladi koju će ispred koalicije oko Demokratske partije Kosova formirati Ramush Haradinaj.

Takav stav Pacollija prištinski mediji tumače kao rezultat prekjučerašnjih višesatnih razgovora koje je imao sa Haradinajem.

Komentarišući posljednji neuspjeli pokušaj nastavka konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, Pacolli je napisao da stranka na čijem je čelu stavlja interese Kosova "u prvi red" i da zahtjeva od svih političkih aktera da "urade isto i ne kalkulišu".

"Za mjene i za AKR je značajno da se što pre formiraju državne institucije i da se započne sa ostvarivanjem poslova koji su postali taoci političke arogancije. Mi nismo promjenili našu poziciju i ostajemo privrženi onome što smo govorili od prvog dana", napisao je Pacolli na Facebook-u.