Traži se izlazak iz političke krize

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova nastavljena je u 10 časova, ali je zbog nedostatka kvoruma i poslije desetominutne pauze, predsjedavajući Adem Mikullovci prekinuo zasjedanje

Tek što je danas počeo nastavak konstitutivne sjednice parlamenta, proglašena je petnaestominutna pauza zbog nedostatka kvoruma, jer su u sali bila samo 53 poslanika od 61, koliko je neophodno. Prisutni su bili samo članovi Samoopredjeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Milaim Zeka, kao jedini poslanik PAN Koalicije, proizašle iz "ratnog krila", a koju čine Demokratska partija Kosova (PDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK), Inicijativa za Kosovo (Nisma) i devet manjih partija.

 Inače, u Skupštini je od jutros bilo veoma živo, nakon prethodnih nekoliko dana obilježenih ucjenama, bojkotom, konsultacijama, zbog čega dio javnosti očekuje nove vanredne parlamentarne izbore koji bi bili održani zajedno sa lokalnim u oktobru, prenose mediji.

I dok je predsjedavajući Adem Mikullovci, poslanik Samoopredjeljenja, bio spreman za početak sjednice, lider Demokratskog saveza Kosova, odlazeći premijer Isa Mustafa je sazvao konsultacije sa poslanicima te partije.

U međuvremenu, vođa Aljanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli, koalicionog partnera LDK, poručio Mustafi i Albinu Kurtiju, neformalnom lideru Samoopredjeljenja, da će njegova partija napustiti predizbornu koaliciju, ukoliko u roku od deset dana ne budu formirane institucije, piše Zëri.

Pacolli se, naime, zalaže za široku koaliciju svih političkih subjekata jer smatra da je to jedini izlaz Iz političke krize, a juče se on sastao i o tome razgovarao sa kandidatom velike, tzv. ratne koalicije za premijera Ramushem Haradinajem.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali u prijateljskom tonu i saglasili se da je hitno formiranje institucija neophodno.

Zëri piše i da je Thaçijev PDK najavio da neće prisustvovati današnjoj sjednici, iako ima eksluzivno pravo da predloži kandidata za predsjednika parlamenta.

Oni očekuju da naredne konsultacije šefova poslaničkih grupa budu održane u srijedu, a sjednica parlamenta u četvrtak, kako bi tog i narednog dana, u petak, bilo okončano konstituisanje parlamenta.

Kandidat te koalicije za predsjednika parlamenta je ponovo Kadri Veseli, koji međutim, kako se pokazalo do sada, ne može da dobije neophodnu većinu glasova 61 poslanika.