Sjednici ne prisustvuje koalicija PAN

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova trebalo bi da bude nastavljena danas, a poslanici bi trebalo da izaberu predsjednika i pet potpredsjednika parlamenta.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2014. godine, pravo da predloži predsjednika Skupštine ima pobjednička koalicija ili stranka, u ovom slučaju koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova (PDK).

Zamjenik predsjednika PDK Enver Hoxhaj rekao je juče da poslanici koalicije okupljene oko PDK neće prisustvovati nastavku konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, jer je prema njegovoj ocjeni, (najstariji poslanik) Adem Mikullovci tu sjednicu zakazao bez konsultacija s predstavnicima te koalicije.

Kandidat te koalicije za predsjednika parlamenta Kosova Kadri Veseli je prethodnih dana rekao da je spreman da odustane od kandidature za predsjednika parlamenta, ako Pokret Samoopredjeljenje i koalicija oko Demokratskog saveza Kosova budu glasali da Ramush Haradinaj postane premijer Kosova.

Kao rok za odgovor na taj prijedlog određen je jučerašnji dan, ali su prijedlog odmah odbili pokret Samoopredjeljenje i koalicija oko LDK.

Današnju sjednicu zakazao je najstariji poslanik Adem Mikullovci koji je u utorak poziv za nastavak sjednice dostavio svim poslanicima parlamenta. Poslije početka konstitutivne sjednice 3. avgusta, ovo je treći pokušaj nastavka sjednice, koja je zaključena greškom predsjedavajućeg. Dva druga poziva za nastavak sjednice nisu uspjela, pošto je poslanička grupa koalicije okupljene oko PDK odbila da prisustvuje sjednicama zbog, kako su rekli, samovolje predsjedavajućeg koji je bez konsultacija s poslaničkim grupama utvrđivao vrijeme nastavka sjednice.

Generalni sekrtetar Skupštine Kosova Ismail Krasniqi rekao je agenciji Beta da je sazivanje nastavka konstitutivne sjednice legalno i legitimno, jer je riječ o nastavku sjednice koju je zakazao predsjednik Kosova.

Tokom jučerašnjeg sastanka predstavnici koalicije okupljeni oko PDK zatražili su odlaganje nastavka sjednice do sljedeće nedjelje i održavanje novog konsultativnog sastanka 16. avgusta. Mikullovci je to odbio.

"Mislimo da se sljedeće nedjelje održi još jedan konsultativni sastanak i da se u četvrtak ili petak održi sjednica", rekao je predstavnik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj.

Pojedini poslanici su rekli da će za danas zakazana sjednica biti veoma kratka i ako bude imala kvorum, jer neće biti prisutni predlagači kandidata za predsjednika, odnosno koalicije okupljene oko PDK-a.