Tokom današnjeg konsultativnog sastanka (VIDEO)

U nastojanju da iznađu rješenje za formiranje institucija, odnosno odabir predsjednika i pet potpredsjednika Skupštine Kosova, danas je održan konsultativni sastanak političkih stranaka sa predsjedavajućim konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, Ademom Mikullovcijem.

Sastanku je prisustvovala i poslanica Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke, koja se osvrnula na izbor potpredsjednika iz redova zajednice. Ona je, pozivajući se na Ustav Republike Kosova, tačnije član 67, tačka 4, zahtjevala da jedno mjesto potpredsjednika koje pripada manjinama (bez Srba), treba biti rotaciono mjesto i da kao takvo ode na glasanje.

"Tražim od svih poslanika Parlamenta da poštuju Ustav Republike Kosova u vezi izbora potpredsjednika Skupštine za zajednice, a ne tradiciju koju ima parlamentarna grupa 6+. Ustav kao najveći pravni akt naše zemlje nije da čuva tradiciju parlamentarne grupe 6+, nego da čuva i štiti prava i interese svih predstavnika parlamentarnih stranaka svih zajednica", rekla je poslanica ispred Nove demokratske stranke, Emilija Redžepi.

Također je rekla da javno podržava kandidaturu Kadrija Veselija za predsjednika Skupštine Kosova.



Ustav Republike Kosova
Član 67 [Izbor Predsjednika i Potpredsjednika]


Član 4 - Dva (2) potpredsjednika predstavljaju zajednice koje ne čine većinu u Skupštini i oni se biraju većinom glasova svih poslanika. Jedan potpredsjednik će biti iz redova poslanika Skupštine koji zauzimaju rezervisana ili zagarantovanja mjesta za srpsku zajednicu, a drugi iz redova poslanika Skupštine koji zauzimaju rezervisana ili zagarantovana mjesta za ostalne zajednice koje ne čine većinu.