Ili će neko popustiti ili raspisivanje novih izbora

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine zakazan je za četvrtak, mada i dalje nije sigurno da li će se sve političke opcije odazvati sjednici...

Na Kosovu se ne naziru nove institucije ni dva mjeseca od prijevremenih parlamentarnih izbora. Zakočilo je u prvom koraku – u izboru predsjedništva Skupštine. Izabrani poslanici su prošle nedjelje u tri navrata pokušali da konstituišu Skupštinu, ali bezuspješno. Nastavak konstitutivne sjednice zakazan je za četvrtak, mada i dalje nije sigurno da li će se sve političke opcije odazvati sjednici. Do rješenja ove političke i institucionalne krize vode dva puta.

Kako niko nije osvojio dovoljan broj glasova na izborima da sam formira institucije, podrška ostalih je neophodna.

Pobjednička koalicija PAN koju čini Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa, kojoj pripada mjesto predsjednika Skupštine, u manjku je za dva glasa – sa poslanicima iz redova manjinskih zajednica, broji ukupno 59 poslanika, od potrebnih 61 za izbor predsjedništva. Ova koalicija pokušava da odloži izbor predsjedništva, navodeći da su potrebne dodatne političke konsultacije.

Protiv kandidata ove koalicije Kadrija Veselija su sve ostale političke opcije u Skupštini – pokret Samoopredjeljenje i koalicija LAA – Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa.

Veseli, doskorašnji koalicioni partner Ise Mustafe iz Demokratskog saveza Kosova koji je i u prošlom sazivu vodio Skupštinu, doprineo je rušenju Mustafine vlade, te stoga iz ove partije navode da neće podržati Veselija za predsjednika Skupštine.

Samoopredjeljenje se protivi Veselijevom izboru jer smatra da on nije osoba koja može obezbjediti jedinstvo na Kosovu.

Obje ove političke opcije pozvale su PAN da promjeni kandidata za predsednika Skupštine, što je PAN nagovjestio da je spreman da uradi ali samo ukoliko se u istom paketu izglada i nova vlada njihovog kandidata za premijera, Ramusha Haradinaja.

Takav uslov za Samoopredjeljenje i LAA je neprihvatljiv i apsurdan jer vjeruju da Haradinaj nema dovoljan broj glasova da formira vladu i da će u drugom krugu upravo oni dobiti mogućnost za sastav vlade.

Zbog svega navedenog, zato se u krugovima na Kosovu pominju dva moguća scenarija za rješenje ove političke i instatucionalne krize.

Ili će neka strana popustiti ili će doći do raspisivanja novih izbora.

Analitičar Shkelzen Maliqi smatra da sve političke partije doprinose blokadi procesa. On dodaje da je neophodan dijalog između političkih partija, a da bi inicijativu trebao da preuzme predsjednik Hashim Thaçi kako bi se izbjegla dalja kašnjenja.

- Moguće je da se dese nova kretanja, da pojedine partije napuste predizborne koalicije i da se međusobno dogovore o nekoj novoj političkoj konfiguraciji ili o sastavu vlade - kaže Maliqi odbacuje mogućnost novih izbora kao opciju za izlazak iz krize.

U međuvremenu, iz Srpske liste su saopštili da nisu podržali takozvanu "ratnu koaliciju" i ističu da još nisu odlučili da li će učestvovati u radu skupštine.

(Telegraf.rs)