Svi na Kosovu zabrinuti

Nastavak sjednice Skupštine Kosova zakazan je za četvrtak, 10. avgust, od 10 sati. Poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da je, dva mjeseca nakon izbora, vrijeme za konstituisanje parlamenta. Građani zabrinuti.

Nakon što je predsjedavajući skupštine, najstariji poslanik Adem Mikullovci, inače poslanik Samoopredjeljenja, pozvao sve poslanike da u četvrtak izglasaju predsjednika parlamenta i nastavak sjednice zakazao nakon konsultacija sa predstavnicima partija, kojima nisu prisustvovali predstavnici koalicije PAN, oglasili su se i predstavnici koalicije koja je osvojila najviše glasova na izborima i koja ima pravo da predloži predsjednika skupštine, naglasivši da je Mikullovcijeva odluka jednostrana.

"Ova odluka predsjedavajućeg pokazuje da su on, kao i Samoopredjeljenje, zainteresovani da još više produbljuju blokadu Skupštine Kosova, a ne da nađu zajedničko rješenje sa ostalim parlamentarnim grupama. Koalicija PDK, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo zalaže za izlazak iz krize", navodi se između ostalog u izjavi za javnost koalicije PAN.

Vrijeme je da političke partije, kao i poslanici, opravdaju povjerenje građana, konstituišu skupštinu, a zatim i formiraju vladu, saglasni su i poznavaoci političkih prilika na Kosovu.

"Ovo što se dešava zaista nema smisla jer pojedini politički subjekti, a možda i cijela politička klasa Kosova prevashodno gleda svoje interese političke i druge, tek je na drugom ili trećem mjestu interes građana i zemlje zato što se dosta kasni, a oni baš i ne mare toliko oko toga, već razmišljaju kako će pridobiti određene ljude da bi formirali nekakve institucije koje ne obećavaju stabilnost“, rekao je za RTK2 Mazllum Baraliu, politički analitičar.

"Vjerujem da će koalicija PAN na kraju imati dovoljno poslanika u sazivu skupštine da izglasa vladu. Vjerujem da ta vlada neće imati značajan broj poslanika koji će obezbjediti dugoročnu stabilnost, ali će  sigurno biti formirana. Srpski poslanici su jasno stavili do znanja da će podržati vladu koju bude formirala koalicija PAN, tako da ne očekujem nikakvu dramatičnu promjenu u odnosu na već uspostavljene stvari kakve jesu", ističe u izjavi za RTK2 Nenad Maksimović, politički analitičar.

Građani, pomalo razočarani situacijom, prate politička zbivanja na Kosovu.

"Ovo ne vodi ničemu. Srpski predstavnici će ići po preporukama Beograda, albanski će po svojim političkim stavovima i statutima kako im odgovara", rekao je Ljubomir Maksimović.

"Onoliko koliko sam pratila, mislim da nema tu dogovora između Samoopredjeljenja i takozvane ratne koalicije. Samoopredjeljenje ne želi da glasa za Haradinaja kao premijera, a ovi ne odstupaju", kaže Viktorija Živković.

Dan uoči zasjedanja parlamenta zakazan je konsultativni sastanak sa predstavnicima političkih stranaka. Nenad Maskimović smatra da predsjednik Kosova ima važnu ulogu u ovom političkom procesu.

"Jasno je da je predsjednik Thaçi apsolutno najmoćnija politička figura na Kosovu i da sigurno neće sjedeti skrštenih ruku i čekati da se stvari dese same od sebe. On ima odlučujući politički uticaj, prvenstveno na predstavnike koalicije PAN i smatram da će iskoristiti svoj autoritet", istakao je Nenad Maksimović.

Crnogorci sa Kosova takođe apeluju na poslanike i lidere albanskih političkih subjekata da što prije formiraju institucije i da ne produbljuju političku krizu zarad ličnih interesa. Oni su, u saopštenju dostavljenom redakciji RTK2 ukazali da će se Kosovo, ukoliko se uskoro ne formiraju instutucije, survati u ponor, i da narodu slijede godine patnje i pakla.

Jelena Đorđević, RTK2