Treći pokušaj nastavka

Predsjedavajući konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, najstariji poslanik Adem Mikullovci, zakazao je za četvrtak 10. avgust nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Kosova.

On je poziv za nastavak sjednice dostavio svim poslanicima parlamenta.

Poslije početka konstitutivne sjednice 3. avgusta, ovo je treći pokušaj nastavka sjednice, koja je greškom u proceduri predsjedavajućeg zaključena.

Dva druga poziva za nastavak sjednice nisu uspjela pošto je poslanička grupa koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova odbila da prisustvuje sjednicama zbog, kako su rekli, samovolje predsjedavajućeg koji je bez konsultacija s poslaničkim grupama utvrđivao vrijeme nastavka sjednice.

Na posljednjem sastanku s predstavnicima poslaničkih grupa je dogovoreno da se u srijedu održe nove konsultacije o datumu nastavka sjednice.

Mikullovci je ponovo, bez dogovora s predstavnicima poslaničkih grupa, zakazao nastavak sjednice za četvrtak.

Na dnevnom redu sjednice je izbor predsjednika i pet potpredsjednika Skupštine Kosova. Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2014. godine, pravo da predloži predsjednika ima pobjednička koalicija ili stranka, u ovom slučaju koalicija okupljena oko PDK.

Kandidat te koalicije za predsjednika parlamenta Kosova Kadri Veseli je prethodnih dana rekao da je spreman da odustane od svoje kandidature za predsjednika Skupštine, ako Pokret Samoopredjeljenje i koalicija oko Demokratskog saveza Kosova budu glasale da Ramush Haradinaj postane premijer Kosova.

Kao rok za odgovor na taj prijedlog određena je srijeda, 9. avgust, ali su prijedlog odmah odbili pokret Samoopredjeljenje i koalicija okupljena oko LDK.