Svako drži svoju stranu

Tri dana nakon neuspjele konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, partije se još čvršće drže svaka svojih stavova i ne očekuje se da će sastanak šefova poslaničkih grupa predviđen za srijedu doneti bilo kakvo konkretno rješenje za trenutni zastoj na Kosovu, piše danas list "Zëri".

Xhavit Haliti iz Demokratske partije Kosova (PDK) rekao je tom listu da, za sada, ne vidi "nikakvo svijetlo na kraju tunela".

Istovremeno, pokret Samoopredjeljenje i koalicija LAA (Demokratski savez Kosova, Alijansa za novo Kosovo i Alternativa) očekuju da se koalicija PAN (PDK, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo) vratiti u skupštinu i predložiti kandidata za predsjednika skupštine.

"Zëri", takođe, navodi mišljenja neimenovanih analitičara da bi najbolji izlaz iz trenutnog zastoja bio raspisivanje novih parlamentarnih izbora koji bi bili održani zajedno sa lokalnim, zakazanim za 22. oktobar.

U međuvremenu, zamjenik predsjednika PDK Rexhep Hoti rekao je da samo do sutra važi prijedlog lidera te stranke Kadrija Veselija Samoopredjeljenju i koaliciji LAA da je spreman da povuče kandidaturu za predsjednika parlamenta ako, zauzvrat, oni glasaju za vladu na čelu sa Ramushem Haradinajem, prenosi RTK.

Hoti je napomenuo da je to posljednja žrtva koju bi PDK mogao da podnese u procesu uspostavljanja novih institucija.

Trenutni zastoj u formiranju novih kosovskih institucija komentarisao je i bivši predsjednik skupštine i suosnivač Incijative za Kosovo (NISMA) Jakup Krasniqi, koji je ocjenio da su sve stranke odgovorne za ovakvo stanje, navodi "Zëri".

Krasniqi je, međutim, napomenuo da bi, ako koalicija PDK, AAK i NISMA ne uspije da prvi put obezbjedi dovoljno glasova za formiranje vlade, drugi pokušaj trebalo omogućiti svakom ko bude imao 61 glas.

Kosovske partije ni u petak 4. avgusta, drugog dana konstitutivne sjednice parlamenta, nisu uspjele da izaberu predsjednika i pet potpredsjednika.

Iako ustavni rok za konstituisanje parlamenta ističe danas, stručnjaci tumače da kršenja tog akta neće biti jer je Skupština praktično rad započela 3. avgusta, pa prema tim tumačenjima mogla bi, čini se, da traje u nedogled, a jedino što bi takvo stanje moglo da zaustavi jeste ili izbor predsjednika ili raspisivanje novih izbora.